Tech

Álhírfelismerő-rendszert fejlesztenek magyar kutatók

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Humán és automatikus álhírfelismerő-rendszer kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem nyelvészkutatói és informatikusai – írja az MTI az egyetem tájékoztatása alapján.

A különböző nyelvhasználati formákban jelentkező manipuláció problémakörét évek óta vizsgálják az SZTE nyelvészeti tanszékének kutatói. Németh T. Enikő nyelvészprofesszor szerint az álhírek terjesztői erőteljes manipulációval igyekeznek rávenni az olvasókat arra, hogy bizonyos termékeket megvásároljanak, vagy bizonyos konspirációs teóriák híveivé váljanak. Ennek során olyan nyelvi jegyeket használnak, amelyekkel a valódi tudományos eredményt ismertető cikkek nem rendelkeznek.

Ilyenek például a felszólító módok, valamint a tényállító igék túlzó használata, vagy a félelemkeltő kifejezések hangsúlyozása.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) három nagy nemzeti kutatási programot indított. Ezek közül az egyik a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program, amelynek része az álhírek és áltudományos nézetek nyelvészeti azonosításával foglalkozó alprogram. A projektben a szegedi és a debreceni egyetem nyelvészkutatói és informatikusai is részt vesznek. Az akadémia nyelvi nemzeti kutatási programja tavaly december 1-jén indult és 2026. november 30-án zárul.

A szakemberek az interneten terjedő, ezen belül az egészségügy tématerületére tartozó álhírekre koncentrálnak, a szövegek szókészlete mellett a grammatikai és a pragmatikai eszközöket is vizsgálják. Az álhír fogalmának tudományelméleti megalapozása mellett céljuk, hogy kidolgozzanak egy humán álhírfelismerési eljárást.

Emellett persze automatikus eszközöket is fejlesztenek, például telefonos applikációt, illetve böngészőbővítményt, amelyekkel az ellenőrzött szövegeken belül kimutathatók majd azok az elemek, amelyek az álhíreket jellemzik. A nyelvészeti módszerekkel feltárt konteót vagy manipulatív termékismertetőt egészségügyi szakmai ellenőrzés követi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik