Tech

A Microsoft megkezdhette Elon Musk volt cégének bekebelezését

Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES / AFP
Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES / AFP

A világ egyik vezető technológiai cége, a Microsoft jelenleg tárgyalásokat folytat arról, hogy 10 milliárd dollárt (3723 milliárd forintot) fektessen be a napjaink legfejlettebb, ChatGPT elnevezésű chatbotját készítő OpenAI-ba – írja a Reuters. A San Franciscó-i székhelyű cég értéke ezzel egy csapásra 29 milliárd dollárra emelkedne.

A Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk és Sam Altman befektető által alapított OpenAI november 30-án tette nyilvánosan elérhetővé a ChatGPT chatbotot ingyenes tesztelésre. A programot lényegében arra teremtették, hogy a felhasználó igényei alapján emberi beszélgetést imitáljon, azonban keresőmotorként is megállja a helyét annak ellenére, hogy hibák azért még vannak a rendszerben.

A finanszírozási feltételek szerint a Microsoft az OpenAI nyereségének 75 százalékát kapná meg, amíg vissza nem téríti kezdeti befektetését. Az OpenAI-nek azonban rá kell ehhez jönnie, hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel és más, mesterséges intelligencián alapuló termékeivel, például a DALL-E képalkotó eszközzel.

A Microsoft emellett 49 százalékos részesedést is kapna a cégből.

A Bill Gates nevéhez kötődő vállalat először 2019-ben fektetett be az OpenAI-ba, akkor nagyjából 1 milliárd dollárt. Az együttműködés a két cég között jelentősnek tűnik: a Microsofthoz kötődő Bing keresőmotor ugyanis hamarosan megkapja segítségként a ChatGPT mögött álló mesterséges intelligenciát is. Ezzel pedig komoly kihívójává emelkedhet a Google-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik