Tech

Forradalmi újítást mutatott be a WhatsApp

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP

Új funkcióval bővült a WhatsApp alkalmazás: mostantól az online kommunikációt érő, bizonyos kormányzati korlátozások ellenére is igénybe lehet majd venni a szolgáltatást – írja az Engadget.

Mint ismert, a tüntetések hatására Iránban tavaly blokkolták az Instagram és a WhatsApp hozzáférést. A tekintélyelvű kormányok gyakran csapnak le az online kommunikációra – ami gyakran magában foglalja a VPN-ek blokkolását is —, így a több milliárd ember kommunikációját biztosító vállalatok már régóta a megoldáson gondolkodtak.

A WhatsApp új megoldása erre a proxy-támogatás. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a WhatsApphoz olyan szervereken keresztül csatlakozzanak, amelyeket önkéntesek és különböző szervezetek állítanak fel a világ számos pontján, akik elkötelezettek a szabad véleménynyilvánítás mellett – olvasható a vállalat közleményében. A proxy használatához az app legújabb verziójára van szükség.

A beállítás részeként a felhasználóknak meg kell adnia egy proxy-szolgáltató címét, amelyet az ismerősi körben, vagy a közösségi médiában lehet majd felkutatni. A WhatsApp közölte, a proxyn keresztüli üzenetek ugyanúgy végpontok közötti titkosítással lesznek védve, mint a hagyományos üzenetek. Tehát sem a Meta, sem a WhatsApp munkatársai, sem pedig a proxy-szerverek tulajdonosai nem láthatják az üzenetek tartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik