Tech

Itt az okos sebtapasz, ami gyorsabban eltünteti a sérüléseket

mrs / Getty Images
mrs / Getty Images

Hetekbe, de akár hónapokba is telhet, mire egy-egy komolyabb sérülés meggyógyul, ezt követően pedig még mindig nem kizárt, hogy hegszövet marad a bőrön. Ezt orvosolná most a Stanford Egyetem tudósai által létrehozott okos sebtapasz – írja a BGR.

Az okoseszköz bioérzékelők, valamint vezetéknélküli elektromos stimuláció együttesével segíti a lassan gyógyuló sérüléssel küzdő betegek gyorsabb felépülését. A tapasz vezeték nélküli áramkörökből áll, amelyek hőmérsékleti és váltakozó áramú ellenállást alkalmazó érzékelőkkel monitorozzák, hogy hogyan gyógyul a seb.

Abban az esetben, ha a seb fertőzött vagy lassan gyógyul, az érzékelők informálják a rendszert, hogy alkalmazzon elektromos stimulációt, végig a seb mentén.

Ez ugyanis gyorsabb összezáródásra készteti a szövetet, és az sem mellékes, hogy a fertőzések veszélyét is csökkenti. Az eszköz teljesen vezetékmentes, ráadásul mivel a seb felületéhez kell, hogy tapadjon, az eszközt bevonták egy polimert tartalmazó hidrogéllel is, amely segít távol tartani a baktériumokat.

A portál hangsúlyozza, nem ez az első fejlesztés, ami a hosszú ideje tartó sebek kezelésére szolgál: nemrégiben egy olyan gélt is kifejlesztettek, amely radikális javulást hoz a sebes bőr kezelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik