Tech

Kimenekíthetik a legénységet a Nemzetközi Űrállomásról

A Roszkoszmosz orosz űrhivatal mérlegeli egy másik Szojuz űrhajó küldését a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy a tervezettnél hamarabb visszahozzák a legénységet a Földre – írja az MTI. Az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuznál december közepén hűtőfolyadék-szivárgást észleltek.

A Roszkoszmosz és a NASA illetékesei csütörtökön egy sajtótájékoztatón ismertették, hogy folyik a vizsgálat az ügyben. A szivárgást december 14-én akkor vették észre, mikor két űrhajós éppen egy rutin űrsétára készült.

A Szojuz MSz-22 űrhajóval szeptemberben érkezett az űrállomásra két orosz űrhajós Dimitrij Petelin, Szergej Prokopjev és a NASA asztronautája, Frank Rubio.

A NASA szerint az űrhajósok nincsenek veszélyben.

A szivárgó kapszulát jelenleg levegővel hűtik az űrállomás egy nyitott zsilipjén át.

Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP Dimitrij Petelin, Szergej Prokopjev és Frank Rubio

A ISS 1998 óta működik, a Földtől 400 kilométeres távolságra. Az űrállomáson dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegíthetik a későbbi űrmissziók sikerét.

Az űrhajósok rendszerint körülbelül fél évvel érkezésük után azzal az űrhajóval térnek vissza a Földre, amellyel az űrállomásra jöttek. A Szojuz visszatérése 2023. március végén lenne esedékes. Amennyiben az űrjármű megrongálódik és nem áll rendelkezésre, különböző kisegítő megoldások érhetőek el, például új űrhajót küldhetnek a legénységért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik