Tech

Pánikot okozott az egyik legnagyobb kriptotőzsde összeomlása

Yuri CORTEZ / AFP
Yuri CORTEZ / AFP

Nagyon közel került az összeomláshoz a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje az elmúlt napokban – írja a Reuters. Sam Bankman-Fried, az FTX vezérigazgatója egy belsős levélben jelezte, a kedd reggel előtti 72 órában nagyjából 6 milliárd dollárnyi pénzt vontak ki a tőzsdéről. A tőzsde saját kriptovalutája ennek hatására egy nap alatt 75 százalék körüli zuhanást mutatott be, ami tovább mélyítette a vállalat eddig is jelentős pénzügyi válságát.

A Bahamákon bejegyzett cég végül a rivális Binance segítségét kérte, amely a hírek szerint – egy meg nem nevezett összegért – megvásárolja a kriptotőzsdét, megmentve ezzel a likviditási válságtól, írja a CNBC. Az akvizíció csak a nem amerikai üzletágakat érinti, az FTX amerikai része független marad a Binance-től. Egy 2021-es audit szerint ez azonban az FTX teljes bevételnek mindössze 5 százalékát teszi ki.

A történések lavinát indítottak, ami magával húzta a teljes kripto szektort, köztük a Bitcoint és az Ethereumot is. A Bitcoin árfolyama egy rövid időre a lélektanilag jelentős 17 ezer dolláros küszöb alá esett. 

A Binance, amelynek székhelye sokáig Kínában volt, az elkövetkező napokban teljes körű átvilágítást végez. Amennyiben bármi meglepőre jutnának, a cégnek megvan a mérlegelési jogköre, hogy bármikor kiszálljon az üzletből. Changpeng Zhao, a Binance vezetője egy tweetben jelezte, az FTT kriptovaluta nagyon volatilis lesz az elkövetkező napokban.

Az FTX és a Binance napokkal ezelőttig a két legnagyobb centralizált kriptotőzsde volt a piacon. Tavaly a kriptotőzsdék összes kereskedési volumenének körülbelül 30 százalékát tették ki, és együttesen 27 500 milliárd dollár kereskedési forgalmat értek el.

A mostani hír hatalmas összeomlást jelent az év elején még 32 milliárd dollárra értékelt kriptotőzsdének. Bankman-Fried 17 milliárd dolláros vagyona is jelentősen csökkenhetett az elmúlt napokban, lévén annak nagy része az FTX-ből való részesedéséből származik. Később kiderült, a tulajdonos másik cége, az Alameda is nagyban fügött a tőzsde és a token helyzetétől. A Binance és annak alapítója egyébként az FTX egyik legkorábbi befektetője volt. Egy tweetben Bankman-Fried azt mondta, a Binance lesz az FTX első és utolsó befektetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik