Tech

Az űrből is látható lesz a 170 kilométeres szaúdi gigapolisz

NEOM / AFP
NEOM / AFP

Gőzerővel halad a szaúdi koronaherceg utasítására tervezett, The Line elnevezésű megapolisz építése. A 170 kilométer hosszú, fél kilométer magas komplexum a tervek szerint mintegy 9 millió fő befogadására lesz képes, elkészültére pedig 2030 környékén lehet számítani. Az MIT Technology Review lapjában az októberben elkezdődött építkezésekről már műholdfelvételek is készültek, írja a Gizmodo.

A Soar nevű ausztrál cég műholdas felvételeit áttekintve a műegyetem szakértői arra jutottak, hogy a város keleti oldalán a nyomvonalat a sivatag homokjába ássák, körülbelül 60 méter szélesre. A felvételen látható piros pontok azt jelzik, hogy legalább 425 földmunkagép dolgozik a leendő város nyomvonalának kialakításán, és a becslések szerint csak itt 1,7 millió köbméter kőzetet és homokot ástak ki október 22-ig.

Urban on Soar

A műholdfelvételek színei a munkagépeket (piros pontok), a kiásott földet (lila), a The Line nyomvonalát (sárga) és a fő építőtábort (kék pontok, rózsaszín és zöld) jelzik. Bár az építkezés hivatalosan csak idén októberben kezdődött meg, egy másik kép a város nyugati oldalán zajló építkezéseket mutatja be szeptember 10-én.

A szingapúri Twenty First Century Aerospace Technology Company műholdjának segítségével készült felvételek tanulsága szerint 103 munkagép dolgozott ekkor, amelyek 700 ezer köbméter földet emelhettek ki a The Line ezen szakaszán.

A szaúd-arábiai állami vagyonalap tulajdonában lévő céget, a projektet felügyelő Neomot rengeteg támadás érte emberi jogi csoportok részéről, amiért erőszakkal költöztette ki a törzseket a beruházás tervezett helyéről, sőt, a biztonsági erők egy lakost is meggyilkoltak. Állatvédő szervezetek szerint pedig az is gondot okoz, hogy az útvonal madarak millióinak vándorlási útvonalán húzódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik