Tech

Megkezdték a 170 kilométeres szaúdi megapolisz építését

AFP PHOTO / NEOM
AFP PHOTO / NEOM

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg néhány évvel ezelőtt arra utasította az ország hatóságait, hogy építsék meg az ország leggrandiózusabb épületét, „a saját egyiptomi piramisait”. A grandiózus épület tervei még júliusban láttak napvilágot, amelyhez képest még nagyobb, két olyan 170 kilométer hosszú, és 500 méter magas komplexumot terveznek, amely akár 9 millió ember befogadására is alkalmas lehet. A The Line elnevezésű futurisztikus megapolisz előkészületei pedig a napokban meg is kezdődtek – derül ki egy, a Vörös-tenger partjától Tabukig tartó légi drónfelvételből.

A YouTube-on megosztott felvétel tanúsága szerint az építők jelenleg az alapok kiásásán dolgoznak, méretes sávot kivágva a sivatagból, ami egyébként már egy, a Wikipediára feltöltött friss műholdképen is jól látható, teszi hozzá a PCWorld.

Ha elkészül, a 200 méter széles és 500 méter magas épületkomplexum négyzetkilométerenként 260 ezer embernek ad majd otthont, amellyel messze a világ legsűrűbben lakott településévé válhat.

A két összefüggő, tükrözött bevonatú épületből álló város a tervek szerint zéró kibocsátású lesz, és úgy alakítják ki, hogy minden gyakran használt szolgáltatása 5 perc alatt elérhető legyen sétával. Aki pedig nagyobb távokat tenne meg, az a központi gyorsvasútnak hála mindössze 20 perc alatt eljuthat a 170 km-es, teljes egészében megújuló energiáról üzemeltetett település egyik végéből a másikba.

A lakók élelmezését a tervezők az épületekbe integrált vertikális farmokkal tennék lehetővé. A szórakozás és a fényűzés is komoly szempont: 300 méterrel a föld felett építenének stadiont, és jachtkikötőt is terveznek. Az első lakók a tervek szerint 2024-re költözhetnek be, a projekt első fázisa pedig 2030-ra készülhet el.

Kapcsolódó
120 km hosszú épületet terveznek a szaúdi herceg utasítására
A környezetvédők rémálma, a Mirror Line ötmillió ember befogadására lehet majd képes.

Az egy “épületbe” zsúfolt okosváros koncepcióját azonban rengeteg kritika érte. Számos emberi jogi csoport bírálta a szaúdiakat, amiért erőszakkal költöztette ki a törzseket a beruházás tervezett helyéről, sőt, a biztonsági erők egy lakost is meggyilkoltak. Emellett az építkezéshez felhasznált anyagok karbonlábnyoma miatt a környezetvédők sincsenek elalélva a projekttől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik