Tech

Több ezer oltástagadó és antiszemita tért vissza a Twittere

Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas via AFP
Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas via AFP

Már látszanak a következményei Elon Musk döntésének, miszerint a legtöbb, korábban letiltott felhasználó amnesztiában részesül. A világ leggazdagabb embere eddig több ezer felhasználót engedett vissza a platformra, köztük szélsőséges eszméket hirdető aktivistákat és oltásellenes csoportok tagjait is – írja a Gizmodo.

Travis Brown németországi szoftverfejlesztő folyamatosan nyomon követi és Github-listán közli a letiltott fiókok egyedi Twitter-azonosítóit és neveit. A szakember listáján eddig 12 ezer olyan fiók szerepel, amelyet október 27-e óta állítottak vissza. A legpörgősebb nap november 21-e volt a platformszolgáltató dolgozóinak, amikor is közel 2500 fiókot tettek újra használhatóvá.

Ez azonban még csak a kezdet, a portál szerint ugyanis Musk nagyjából 62 ezer fiók reaktiválását tűzte ki célul.

A Twitteren újra aktivizált profilok között számos olyan is megtalálható, amely a koronavírus-járvány alatt szerepet vállalt az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatásból. Az új szabályok szerint ez azonban már belefér a Twitteren, Musk hatalomátvétele óta ugyanis nem korlátozzák a vakcinákkal kapcsolatos dezinformációt. Emellett nyilvánvaló spam-fiókok, szerzői jogvédett anyagokat megosztó profilok és felnőtt tartalmak készítői is nagy számban tértek vissza a platformra.

Emellett korábban korlátozott szélsőségesen rasszista, antiszemita üzeneteket hirdető fiókokat is visszaengedtek.

Köztük vannak a hírhedt fehér felsőbbrendűség hívők, Richard B. Spencer és Jason Kessler, valamint Andrew Anglin is, akit 2019-ben 14 millió dollárra büntettek egy súlyosan diszkriminatív antiszemita kampány miatt. Emellett a Donald Trump volt amerikai elnök követői körében népszerű QAnon összeesküvés-elmélet hívői közül is többen visszatértek a Twitterre.

Bár a milliárdos Twitter-tulajdonos, Elon Musk ezt tagadja, az elemzések arra engednek következtetni, hogy a gyűlöletbeszéd sokkal gyakoribbá vált a platformon, mióta új tulajdonosra talált az egyik legnépszerűbb közösségi médium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik