Tech

Elszabadult a gyűlöletbeszéd a Twitteren Elon Musk hatalomátvétele után

Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY via AFP
Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY via AFP

A szólásszabadság a működő demokrácia alapköve, a Twitter pedig az a digitális főtér, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket meg lehet vitatni

— jelentette ki Elon Musk a Twitter megvásárlása után. A világ leggazdagabb embere korábban többször is kritizálta a platform moderálási elveit, tényleges változtatás azonban még nem történt azt leszámítva, hogy bejelentették egy tartalmak moderálásával foglalkozó tanács megalakítását. A hatások ugyanakkor már látszanak: a Montclair Állami Egyetem elemzése szerint jelentősen megszaporodott a gyűlöletbeszéd a platformon, mióta a pénzember átvette az irányítást – írja az ABCNews.

A milliárdos hatalomátvétele azért is korbácsolta fel a kedélyeket, mert Musk korábban többször is elmondta, nem kizárt, hogy újra aktiválják a letiltott közszereplők profiljait, így a platformot felbújtásra használó Donald Trump volt amerikai elnökét is. Annak ellenére, hogy a tartalomkorlátozási változtatások nem mentek végbe az oldalon, a kutatók szerint számos felhasználó Musk vezetését nyílt felhívásnak vette a gyűlölet online terjesztésére.

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen gyakran használtak bizonyos homofób, antiszemita és fajgyűlölő kifejezéseket. A Musk felvásárlása előtti időszakot vizsgálva, hétnapos átlagot nézve arra jutottak, hogy óránként legfeljebb 84 gyűlöletkifejezést tartalmazó tweetet tettek közzé. Ez alig több mint 1000 ilyen tweetet jelent 12 óra alatt. Október 28-án, a Musk felvásárlását követő első 12 órában a kutatás szerint 4778 alkalommal tweeteltek gyűlöletkifejezéseket.

Az, hogy milyen lesz a Twitter Elon Musk irányításával, továbbra is spekulatív, a kinyilvánított szándékai ellenére. Ami azonban nem spekulatív, az az, hogy a felvásárlás hivatalos dátumát milyen mértékben ünnepelték a rasszista és szélsőséges felhasználók a platformon.

— olvasható a jelentésben. A National Contagion Research Institute hasonló kutatása szerint az Amerikában igencsak pejoratív és rasszista N-betűs szó használata több mint 500 százalékkal nőtt a weboldalon október 28-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik