Tech

Sikeresen tesztelték embereken a HIV elleni védőoltást

Frederic Scheiber / Hans Lucas via AFP
Frederic Scheiber / Hans Lucas via AFP

Pozitív eredményről számoltak be a kutatók HIV elleni védőoltás 1-es fázisú klinikai tesztelésének lezárultával – írja az IFLScience. A védőoltás 36-ból 35 embernél váltott ki megfelelő választ, ami bőven elegendő a klinikai tesztek folytatásához.

A Science tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint maga a HIV-vírus rendszerint nem vált ki olyan immunválaszt, amely megállítaná a fertőzést. A kutatók ezért olyan vakcinát igyekeznek kifejleszteni, amivel széleskörűen hatástalanító antitesteket (bnAb), és azok előfutárait kezdi el termelni a szervezet.

A kutatók azért is izgatottak az eredmények miatt, mert a módszer nemcsak a HIV ellen lehet eredményes, de a hepatitis C, valamint az emlősökre veszélyes béta-koronavírusok ellen is.

A mostani tesztek során az egészséges résztvevők egy része placebót, a többiek pedig a tényleges oltóanyagot kapták meg. A vakcina eredményesnek is bizonyult: a csoport 36 tagjánál 35-ből megfelelő eredményt váltott ki a szérum. A kutatók azonban higgadtságra intenek: ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy készen van a HIV elleni védőoltás, az ahhoz vezető út azonban ígéretes.

Az oltás célja, hogy stimulálja a szervezetben található B-sejteket, hogy bnAb-ket kezdejetermeljenek. A korábbi megoldások minden bizonnyal azért nem jártak sikerrel, mert nem stimulálták eléggé a B-sejteket, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik