Tech

Bocsánatot kértek a dolgozóktól, újra termel a kínai iPhone-gyár

STR / AFP
STR / AFP

Az új alkalmazottak felvételekor történt technikai hibának tulajdonította a tajvani Foxconn cég a kínai Csengcsouban található üzemében kitört zavargásokat, és közölte, sikerült megállapodniuk a dolgozókkal, akiktől közleményükben bocsánatot is kértek – írja az MTI.

A világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemében szerdán törtek ki erőszakos tüntetések. A több száz felháborodott alkalmazott ablakokat és biztonsági kamerákat tört össze, majd a vegyvédelmi ruhába öltözött rendfenntartókkal is összecsaptak. A közösségi médiában megjelent felvételek szerint az alkalmazottak közül többeket bántalmaztak és elvittek az őrök. A megmozdulás azután kezdődött el, hogy a gyárban arról értesültek a munkások, hogy a Foxconn nem fizeti ki a megállapodás szerinti bónuszukat.

A dolgozók sérelmezték emellett az elhelyezés és az élelmezés szűkösségét, a szigorú járványvédelmi zárlatot, továbbá azt, hogy Covid-pozitív munkatársakkal kell megosztaniuk a hálóhelyiségeket.

A Foxconn csütörtöki közleményében kijelentette, szakértőik megvizsgálták a helyzetet, és egy technikai hibára bukkantak a felvételi eljárás során. A közleményben a vállalat bocsánatot kért a számítógépes adatbevitel során történt hibáért, és leszögezte, hogy a kifizetett bér meg fog egyezni a felvételi hirdetményben szereplő összeggel. Ennek a hallatán a tüntetések is csillapodtak, a még ellenálló csoportokkal pedig tárgyalásba kezdtek. A keretmegállapodás után csütörtökön már folytatódott a munka az üzemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik