Tech

Fellázadtak a kínai iPhone-gyár karanténba zárt dolgozói

Norikazu Tateishi / The Yomiuri Shimbun via AFP
Norikazu Tateishi / The Yomiuri Shimbun via AFP

Egyre feszültebbé válik a helyzet a kínai Henan tartomány fővárosa, Csengcsou mellett lévő ipari zónában, miután október óta teljes lezárás van érvényben a szigorú Covid-korlátozások miatt. A Reuters jelentése szerint a felháborodott gyári munkások szerdán botokkal felszerelkezve kezdtek el ablakokat és biztonsági kamerákat törni, sőt még a vegyvédelmi ruhába öltözött biztonsági személyzettel is összecsaptak. Egyes jelentések szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek.

A világ legnagyobb bérgyártójaként ismert Foxconn 200 ezres üzeme, ahol a világpiacra szánt iPhone-ok 70 százaléka készül, szintén itt található.

Az összecsapásra azután került sor, hogy a dolgozók körében elterjedt a hír, hogy nem fizetik ki időben a nekik járó bónuszokat. Ez azért is különösen fájó, mert a munkások hosszú hetek óta karanténban vannak, nem engedik ki őket a területről, és olyan is megesett már, hogy étel nélkül hagyták őket. Ennek hatására több ezren megszöktek, a kieső munkásokat pedig leszerelt katonákkal és hivatalnokokkal pótolta a tartományi vezetés.

A lépések azonban nem jelentettek megoldást, a termelés folyamatosan csökkent az év egyik legfontosabb időszakában. Ennek hatására globális hiány alakult ki a cupertinoi vállalat legújabb csúcskészülékeiből, az iPhone 14 szériából, azok közül is kifejezetten a Pro készülékekből. Az Egyesült Államokban az átlagos várakozási idő jelenleg 34 nap, de van ahol, már csak jövő évre vállalnak kiszállítást. Az iPhone 14 Pro hiánya Magyarországon is érzékelhető, a nagyobb Apple-termékekre specializált boltokban hetek óta hiánycikk, vagy csak nagyon limitáltan érhető el a Pro modell.

Kapcsolódó
Globális hiány alakult ki az iPhone 14 Próból
A hiány itthon is tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik