Tech

Tizenegy év börtönre ítélték „az évszázad legnagyobb csalóját”

Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A kaliforniai San Joséban zajló perben több mint 11 év börtönbüntetésre ítélték a Theranos vállalat alapítóját, Elizabeth Holmes-t – írja a BBC.

Az egykoron 9 milliárd dollárra (3543 milliárd forintra) értékelt vérvizsgálati startup tulajdonosát azzal vádolják, hogy megvezette befektetőit, miután azt állította: technológiájuk segítségével néhány csepp vérből diagnosztizálni lehet majd számos betegséget. A 38 éves Holmes, aki állapotosan állt ki a bíróság elé, könnyes szemmel azt mondta a hallgatóságnak, hogy mély fájdalmat érez azok miatt, akiket félrevezetett az évek során.

Mindennek ellenére „a következő Steve Jobsként” is emlegetett cégalapító várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen.

A kaliforniai San Joséban zajló Holmes-perben az ügyészek szerint a nő tudatosan megtévesztette az orvosokat és a betegeket is a Theranos csúcstermékének beállított Edison géppel kapcsolatban, amelyről azt állította, csupán néhány csepp vérből kimutatja a rákot, a cukorbetegséget és más betegségeket. Holmes-t azzal is vádolták, hogy jelentősen eltúlozta a cég teljesítményét a pénzügyi támogatók előtt.

Az esküdtek végül négyrendbeli csalás vádjában találták bűnösnek a Theranos alapítóját, amelynek maximális büntetése 20 év börtönbüntetés. Négy másik vádpontban azonban nem találták bűnösnek, további háromban pedig nem tudtak ítéletet hozni.

James Clayton, technológiai szakértő szerint a Holmes ellen hozott ítélet az egész Szilícium-völgynek egy komoly jelzés, hogy nem lehet következmények nélkül túlzó ígéreteket tenni.

Holmes története a bukása előtt egyébként tökéletesen beleillik az amerikai technológiai sikersztorik sablonjába: 19 évesen otthagyta a a Stanford Egyetemet, hogy elindítsa a Theranost, amelynek értéke meredeken emelkedni is kezdett, miután a vállalat azt állította, forradalmat hozhat a betegségek diagnosztizálásában. Ezt követően viszont kiderült, hogy a Holmes által hirdetett technológia nem működik, a céget pedig 2018-ra feloszlatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik