Tech

Világsztárokat ránthat magával a megbukott kriptokirály

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Az FTX kriptotőzsde összeomlása miatt csoportos keresetet indítottak Sam Bankman-Fried korábbi vezérigazgató ellen. A vádlottak között olyan híresség is szerepelnek, mint az NFL-sztár Tom Brady, és felesége Gisele Bündchen, valamint az amerikai kosárlabda meghatározó alakja, Shaquille O’Neal – írja a Guardian.

A floridai sztárügyvéd, Adam Moskowitz által benyújtott csoportos kereset az egyik első, amely megpróbálja felelősségre vonni a kriptovalutákat a fellendülés éveiben népszerűsítő sportcsillagokat és szórakoztatóipari szereplőket a támogatásukért. Az összeomlás következtében vagyona 94 százalékát egy nap alatt elbukó kriptokirály mellett a tőzsdével kapcsolatban álló hírességeket azzal vádolják, hogy irányították, támogatták, vagy aktívan részt vettek az FTX-kereskedelem ösztönzésében.

A kereset szövege szerint az FTX Platform valójában egy kártyavár volt, ahol az ügyfelek befektetett vagyonát átláthatatlan, kapcsolt vállalkozásokhoz használták fel.

Az ezeken keresztül szerzett új befektetői pénzeket pedig a gyanú szerint arra használták, hogy kamatot fizessenek a régi érdekelteknek, és megpróbálják fenntartani a likviditás látszatát. Kiemelik: a sport és a szórakoztatóipar legnagyobb nevei erősen ösztönözték az amerikai fogyasztókat, hogy a kétes hátterű tőzsdén fektessék be pénzüket.

A társvádlottak között ott van Larry David komikus, Naomi Osaka japán teniszcsillag, Kevin O’Leary sztárbefektető, a Brady-Bündchen házaspár is. Mellettük több híres kosaras, például Trevor Lawrence, Shaquille O’Neal, Steph Curry, Udonis Haslem, Shohei Ohtani, és David Ortiz baseballsztár is ott lehet a vádlottak padján.

Van olyan amerikai kosárlabdacsapat, amelyik különösen kötődik az ügyhöz. A Miami Heat ugyanis egy szponzorációs megállapodás keretében a stadionját is átnevezte FTX Arénára. A tőzsde bedőlése után persze bejelentették: minden kapcsolatot felbontanak a kriptotőzsdével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik