Tech

Fontos változás jön a Facebookra decemberben

Jakub Porzycki / NurPhoto
Jakub Porzycki / NurPhoto

Még az év vége előtt komoly változtatást eszközöl a Facebook: december elsejétől számos személyes információt távolít el a felhasználói profilokról. A bejelentés szerint jövő hónaptól eltűnnek a szexuális beállítottságra, és a politikai és vallási nézetekre vonatkozó mezők, valamint az is, ahol a felhasználó pontos lakcímét is megadhatta – írja a Business Insider.

A lakcímtől eltekintve a fent említett adatokban közös, hogy az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR értelmében mindegyik különleges adatnak minősül, amelyekre így különleges adatkezelési feltételek vonatkoznak. A Meta hangsúlyozta: a többi kapcsolattartási adat, mint például a telefonszám, vagy az e-mail-cím továbbra is megmarad, így azokat továbbra is megadhatjuk, ha akarjuk.

A Facebook nem közölte, miért távolítja el ezeket az adatokat a profilokból.

A változtatásra azután kerül sor, hogy Mark Zuckerberg vezérigazgató a múlt héten közölte, 11 ezer alkalmazottat bocsátanak el, ami a munkaerő 13 százalékának felel meg. A Meta visszaszorulásában több minden játszott közre egyszerre: a TikTok felemelkedése, az Apple adatvédelmi irányelveiben történt változások és az egyelőre pénznyelőként működő metaverzum is rengeteg pénzt vitt el a vállalattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik