Tech

11 ezer embert rúg ki Mark Zuckerberg

GERARD JULIEN / AFP
GERARD JULIEN / AFP

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója egy blogbejegyzésében jelentette be: 11 ezer alkalmazottat, azaz a vállalat teljes személyzetének mintegy 13 százalékát bocsátják el. A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalataként ismert cég vezetője magára vállalta a felelősséget, mondván a világjárvány alatti időszakra alapozva túl optimista volt a vállalat jövőbeli növekedését illetően.

A Metának szeptemberben mintegy 87 ezer alkalmazottja volt, miután az elmúlt években, különösen a metaverzum fejlesztésének hatására folyamatosan növelték a dolgozók számát. A ma bejelentett leépítéshez hasonlóra még nem volt precedens a cég 2004-es alapítása óta. Zuckerberg ugyanakkor optimista, szerinte ugyanis a kirúgási hullám karcsúbbá és hatékonyabbá teszi a Metát, és így

több erőforrást csoportosíthat majd a jövőben a hirdetésekre, a mesterséges intelligenciára és a metaverzum fejlesztésére.

A Meta visszaszorulásában több minden játszott közre egyszerre: a TikTok felemelkedése, az Apple adatvédelmi irányelveiben történt változások és az egyelőre pénznyelőként működő metaverzum is rengeteg pénzt vitt el a vállalattól. A rengeteg rossz hír hatására a Meta részvényei idén több mint 70 százalékkal estek, csak az elmúlt hetekben 700 milliárd dollárt veszített piaci értékéből a cég.

A leépítést bejelentő blogbejegyzésben Zuckeberg elmondta, hogy az Egyesült Államokban elbocsátott alkalmazottak 16 hét alapfizetést és minden egyes szolgálati év után további két heti fizetést kapnak. Ezen felül hat hónapig kapják majd az egészségbiztosítást, és az új munkahely keresésében, valamint az esetleges bevándorlási ügyekkel kapcsolatos segítséget is kapnak. 2023 első negyedévéig „néhány kivételtől eltekintve” létszámstopot vezet be a Meta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik