Tech

Az egyik legpusztítóbb technológiát tesztelte Kína

Wang Guosong / XINHUA / Xinhua via AFP
Wang Guosong / XINHUA / Xinhua via AFP

Kína olyan légibombát mutatott be, amelynek technológiája a második legpusztítóbb lehet a nukleáris eszközöké után – írja az IFLScience. A bombáról keveset tudni, a találgatások alapján egy termobárikus fegyver lehet. A különösen kegyetlen, az oroszok által Ukrajnában is bevetett technológiáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A vákuumbombákként is ismert eszközökhöz két töltet tartozik, az első nagyon finom szemcsékből álló keveréket juttat a levegőbe, a második pedig meggyújtja az aeroszolt. A beáramló szemcsék miatt a fegyver elzárt, megerősített, védett helyeken is képes pusztítani.

A Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje egy videót is közzétett az eszközről a Weibo kínai közösségi oldalon. A felvétel egyes részei utóbb a nem kínai platformokon is megjelentek.

Termobárikus fegyvert Oroszország mellett már az Egyesült Államok, Szíria és az Egyesült Királyság is használt. Kína bombáját 2019-ben az állami Global Times oldalán is bemutatta, akkor egy H-6K bombázó segítségével tesztelték az eszközt. A fegyver állítólag kisebb pusztításra képes, mint amerikai „rokona”, a Mother of all bombs (Minden bomba anyja).

Elképesztő pusztításuk miatt vákuumbombák bevetése után rendszeresen tiltakoznak a különböző emberi jogi csoportok.

(Kiemelt képünkön egy H-6K repülő látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik