Tech

Az egyik legpusztítóbb technológiát is bevetik az oroszok Ukrajnában

Oroszország is elismerte, hogy termobárikus fegyvereket, azaz vákuumbombákat használnak Ukrajnában. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért annyira pusztító ez a technológia.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország termobárikus fegyvereket, azaz aeroszol- vagy vákuumbombákat használ Ukrajnában – írja a BBC. A tárca március 9-i tweetje alapján utóbb Oroszország is elismerte a TOS-1A rendszer alkalmazását. A TOS-1A járművek termobárikus rakétákat képesek kilőni akár 9 kilométeres távolságba, a rendszerre az oroszok nehéz lángszóróként hivatkoznak.

A vákuumbombákhoz két töltet tartozik, az első nagyon finom szemcsékből álló keveréket juttat a levegőbe, a második pedig meggyújtja az aeroszolt.

A felhő berobbanása tűzgömböt és lökéshullámot alakít ki, a detonáció pedig elszívja az oxigént, vákuumot hozva létre.

A részecskék az elzárt védelmen is képesek átjutni, a technológiával pedig megerősített épületek is megsemmisíthetőek. A termobárikus fegyverek változatos formában, méretben és céllal készülnek: a fegyverek rakétaként lőhetőek ki, bombaként dobhatóak le, de akár kézigránátként is használhatóak.

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Hasonló bombákat már a németek is alkalmaztak a második világháborúban, de igazán csak az 1960-as években, a vietnámi konfliktus miatt kezdték el fejleszteni őket. Azóta az amerikaiak Afganisztánban és az Iszlám Állammal szemben is bevetettek termobárikus fegyvereket, Oroszország pedig Csecsenföldön és állítólag Szíriában is.

2003-ban az Egyesült Államok 9800 kilogrammos eszközét tesztelte, melyet Mother of all bombsnak (Minden bomba anyjának) neveznek – ezt használták 2017-ben az ISIS elleni akcióban is. Négy évvel később Oroszország is létrehozott egy ilyen fegyvert, erre Minden bomba apjaként hivatkoznak. Utóbbi eszköz képes a világon a legnagyobb nem nukleáris robbanásra. A technológiát jellemzően városi környezetben szokták alkalmazni, az orosz erők pedig Ukrajnában éppen városokat támadnak.

A nemzetközi szabályok nem tiltják az ilyen bombák bevetését, amennyiben viszont egy ország civil objektumokat, így iskolákat vagy kórházakat céloz velük, az az 1899-es és 1907-es hágai egyezmények alapján háborús bűncselekménynek minősülhet. Az Oroszország által elkövetett lehetséges bűncselekményekre egyre többen hívják fel a figyelmet, Karim Khan, a Nemzetközi Törvényszék ügyésze azt is bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik