Tech

Elérte a Holdat a NASA kulcsfontosságú űrszondája

ROCKET LAB / AFP
ROCKET LAB / AFP

Négy hónappal az indítás után megérkezett a Holdhoz a NASA CAPSTONE műholdja. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy a kis műhold ráállt a Hold körüli tervezett pályára – írja az MTI.

A mikrohullámú sütő méretű űreszköz most a Hold körül kering, a tervezett Gateway űrállomásnak szánt pályán.

Ezzel a későbbiekben felépített állomást érintő lehetséges kockázatokat akarják előre kiszűrni, tervezett pályájának stabilitását kitapasztalni. A CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) június végén indult Új-Zélandról a Rocket Lab cég Electron rakétájának fedélzetén. Felbocsátására a NASA Artemis-programjának keretében került sor, amelynek célja, hogy ismét amerikai űrhajósok szálljanak le a Holdon.

A NASA honlapja szerint a CAPSTONE az elmúlt négy hónapban egy olyan útvonalon közelítette meg a Holdat, amely a mélyűrben a gravitációs kontúrokat követi, és lehetővé teszi, hogy az űrhajók kevés energiát felhasználva érjék el céljukat. Az út nem volt kalandmentes: az űrügynökség ugyanis többször is elvesztette a kapcsolatot az egységgel, ám a mérnököknek mindannyiszor sikerült megoldani a problémát.

A mindössze 25 kilogrammos, mikrohullámú sütő méretű műhold olyan pályán keringene az égitest körül, amelyen a Gateway nevű jövőbeli űrállomást is működtetni akarják. A Gateway egy nap olyan állomáshely lehet, ahonnan az űrhajósok a Hold, esetleg a Mars irányába utazhatnak tovább. Az űrállomás létrehozásában az Európai Űrügynökség (ESA) is közreműködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik