Tech

Így verte át 7 milliárd forinttal az Apple-t egy korábbi alkalmazott

Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Egy korábbi Apple-alkalmazott bűnösnek vallotta magát, és beismerte, hogy több mint 17 millió dollárt (7,1 milliárd forintot) csalt ki a cupertinoi cégtől. Dhirendra Prasad, aki az közel egy évtizeden át dolgozott beszerzőként az Apple-nél, elismerte, hogy kenőpénzeket fogadott el, számlákat állított ki, alkatrészeket lopott, és arra késztette az Apple-t, hogy olyan termékekért és szolgáltatásokért fizessen, amelyeket soha nem értek célba. A visszaélések 2011-ben kezdődtek el, és egészen 2018-ig folytak – írja az Engadget.

Az egyik csalás során Prasad alaplapokat szállított az Apple raktárából a CTrends nevű cégnek, amelyet a szintén bűnrészes Don M. Baker  vezetett. Baker bizonyos alkatrészeket leszedett az alaplapokról, majd Prasad az Apple nevében megrendeléseket tett éppen ezekre az alkatrészekre. Amint Baker kiszállította a rendelést, a cég számlákat nyújtott be, amelyek kifizetéséről Prasad gondoskodott. A páros tehát konkrétan rávette az Apple-t, hogy fizesse ki a saját alkatrészeit, a csalásból származó bevételt pedig a két csaló elfelezte.

Nem ez volt azonban az egyetlen bűntény, amit Prasad bevallott: a techcég megkárosítás mellett ugyanis adócsalást is elkövetett.

Mint a bíróságon beismerte, egy másik tettestársa, Robert Gary Hansen kifizetéseit egyenesen a hitelezőinek irányította. Ezen túlmenően Prasad egy fedőcéget is megbízott azzal, hogy hamis számlákat küldjön a CTrendsnek azzal a céllal, hogy elfedje a Baker által neki teljesített tiltott kifizetéseket. Ez lehetővé tette, hogy Baker több százezer dollárnyi indokolatlan adócsökkentést igényeljen.

Prasadot márciusban ítélik el, miután bűnösnek vallotta magát postai csalás és távirati csalás elkövetésében is. Emiatt legfeljebb 20 év börtönbüntetés szabható ki. A férfi emellett bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok megkárosításának vétségében is, amelyért legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki. A csaló végül abba is beleegyezett, hogy elkobozzák a bűncselekményei eredményeként felhalmozott mintegy 5 millió dollár értékű vagyonát, köztük számos ingatlant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik