Tech

Szuperhőst csinál a tűzoltókból egy új okossisak

The National Robotarium / Twitter
The National Robotarium / Twitter

Skóciai kutatók olyan sisakot fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszi a tűzoltók számára, hogy gyorsabban megtalálják és kimentsék az áldozatokat – írja az Euronews. Az Edinbourghben található Nemzeti Robotárium mérnökei érzékelőkkel, hőkamerákkal és fejlett radartechnológiával látták el az eszközt.

A berendezés célja, hogy segítse a tűzoltókat a füstös környezetben való tájékozódásban, a környezetük feltérképezésében és így végső soron az áldozatok gyorsabb kimentésében. A technológia kifejlesztésében a kutatócsoport együttműködött a Skót Tűzoltó- és Mentőszolgálattal, az eszközt pedig a szervezet kiképző létesítményében tesztelték.

Chris Xiaoxuan Lu, az Edinburgh-i Egyetem kiberfizikai rendszerekért felelős docense kijelentette, a tűzoltók hősök, ezért szerették volna felruházni őket a szuperhősök képességeivel – ez vezetett a sisak fejlesztéséhez. Glen Macaffer parancsnok szerint a tűzoltók felszerelése sok esetben korlátozza a munkájukat, ami a látási viszonyokra is hatással van. Azonban mivel az új sisak hőképek alapján tájékozódik, rengeteget segíthet a mentés felgyorsításában.

Ezt bizonyítja, hogy a tesztek során a tűz által marcangolt szobák néhány perces áttekintését 5-10 másodpercre tudták korlátozni, ami hatalmas előrelépést jelent.

A csapat szerint az eszköz súlya kevesebb mint 1 kilogramm, ráadásul megfizethető alkatrészekből készül, és könnyen elfér a szabványos tűzoltósisakokon. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy ipari partnereket találjanak a technológia legyártásához, és a globális ellátás megteremtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik