Tech

A fiatalok minimum harmada hazudik a koráról az interneten

Sam Edwards / CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP
Sam Edwards / CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY via AFP

A 8 és 17 év közötti fiatalok minimum egyharmada hazudik születési koráról a közösségi médiában, hogy 18 év felettinek tűnjön – derül ki az Ofcom kutatásából. A brit kommunikációs szabályozó hatóság szerint az internetes platformokon komolyabb korellenőrző eszközt kell használatba helyezni, hogy megvédjék a gyermekeket a káros tartalmaktól, írja a Sky News.

A vizsgált korosztályba tartozó gyermekek 77 százaléka rendelkezik legalább egy közösségi médiaprofillal, de még a 12 év alattiak körében is 60 százalék ez az arány, annak ellenére, hogy a legtöbb közösségi oldalon 13 éves kor a minimum követelmény. A tanulmány becslései szerint a kiskorúak közel fele 16 év felettinek, míg 32 százalékuk 18 év felettinek jelöli magát.

Meglepő lehet, de már a 8 és 12 év közötti fiatalok negyedének is volt olyan profilja, ahol 18 évesnek mutatták magukat, így felnőtt tartalmak is megjelentek számukra.

Az Egyesült Királyságban várhatóan ismét a parlament elé terjeszti majd a kormány az online biztonságáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet arra kötelezné a platformokat, hogy megvédjék a gyermekeket az illegális, veszélyes és káros tartalmaktól, a szabályokat megszegő oldalakat pedig nagy összegű bírságokkal és esetleges blokkolással sújtanák. A törvény elfogadása után az egyes platformoknak, kifejezetten a pornográf oldalaknak, korhatár-ellenőrzési módszereket is alkalmazniuk kell majd, hogy megakadályozzák a gyermekek hozzáférését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik