Tech

Beütött a válság: folyamatosan csökken a számítógépek eladása

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az idei év sem kedvez a PC-gyártóknak, az első és a második negyedév után a harmadikban is csökkenés volt tapasztalható a kiszállítások terén. Az International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat adatai szerint a személyi számítógépek kiszállítása világszerte 15 százalékkal, 74 millió 252 ezerre esett vissza a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – írja az MTI.

A kínai Lenovo az idei harmadik negyedévben is megőrizte világelsőségét.

A szeptember végéig tartó három hónapban a kínai gyártó 16,88 millió PC-t szállított le, ezzel 22,7 százalékos részesedést szerezve a világpiacon. Piaci részesedése a tavalyi harmadik negyedévben nagyobb, 23,1 százalék volt 20,12 millió darab kiszállított eszközzel.

Nem történt változás a második és a harmadik helyen sem. A HP 12,71 millió PC-t szállított le, amivel a pici részesedése 17,1 százalék volt, elmaradva a tavalyi harmadik negyedévi 20,2 százaléknál. A listán harmadik Dell 11,96 millió készülékével 16,1 százalékos piaci részesedésre tett szert, ami elmarad az egy évvel korábbi 17,4 százaléktól.

A negyedik helyet megszerző Apple 10 millió 60 ezer gépet szállított le, jóval többet mint a tavalyi harmadik negyedévi 7,17 millió, a piaci részesedése így 8,2 százalékról 13,5 százalékra ugrott. Az ötödik helyet az ASUS szerezte meg 5,54 millió személyi számítógép kiszállításával. A vállalat piaci részesedése 7,5 százalékra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 6,9-ről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik