Tech

Izzadsággal győzi le az rezsiárakat egy szórakozóhely

ANP MAG / ANP / AFP
ANP MAG / ANP / AFP

Nem mindennapi megoldást találtak Skóciában az elszálló energiárakra: a glasgow-i SWG3 szórakozóhelyen a táncosok testhőjéből termelnek energiát. A rendszer előbb összegyűjti a megtermelt testhőt, majd a vizes közeg segítségével keresztülvezeti azt a padlóba fúrt 200 méteres furatokon, végül hőszivattyúzással visszaengedi a közösségi ház légterébe. A tulajdonosok szerint gázra így az esetek többségében egyáltalán nincs is szükségük, amellyel évente mintegy 70 tonnával csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, írja a BBC.

A Bodyheat elnevezésű rendszer tervezője, David Townsend kiemelte: nem mindegy, milyen koncert van a helyszínen, ugyanis egy közepes tempójú zenére csak 250, míg egy ugrálósabb DJ-szettre akár 500-600 W hőenergia termelésére is lehet számítani. A klub ügyvezető igazgatója, Andrew Fleming-Brown szerint a rendszer rendkívül jól működik, és ha minden a tervek szerint halad,

2025-re nullára tudják csökkenteni a kibocsátásukat.

A rendszer természetesen nem volt olcsó, a három éves készítési munkálat és az üzembe helyezés 600 ezer fontba (291 millió forintba) került. Ez, az üzemeltetők szerint mintegy tízszerese a legtöbb klub által használt, ventilátoros technológiának, ám az elszálló energiaárak miatt úgy kalkulálnak, már 5 év alatt megtérülhet a befektetésük. Townsend, aki a geotermikus energiával foglalkozó TownRock Energy cég alapítója is egyben, már egy berlini klubbal egyeztet, hogy a német fővárosba vigye tovább a technológiáját.

Dr. Jon Gluyas, a Durhami Egyetem földtudományi tanszékének geoenergetikai szakértője a Bodyheat kapcsán elmondta: a víz felmelegítéséhez sok energiára van szükség, ezt az energiát azonban viszonylag lassan adja le – így amikor a hőt a földbe vezetik, az meglehetősen jól le lesz szigetelve. Ez a technológia tehát kiváló módja az energia tárolásának, ugyanis idővel kialakul egyfajta egyensúlyi állapot, amelynek köszönhetően a hő eloszlásával csak néhány fokot veszít a rendszer. A szakember szerint a hő tárolása és visszaforgatása pozitív tendencia lehet az energiaválság idején, amely nagyban javíthatná az Egyesült Királyság energiabiztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik