Tech

Elérhetetlenné vált a Vadhajtások Facebook-oldala

Facebook
Facebook

Csütörtök reggel óta elérhetetlen a Vadhajtások elnevezésű szélsőjobboldali blog Facebook-oldala. A tanártüntetésekről uszító hangnemben beszámoló oldal így egy február óta nem használt, másik oldalon kezdett el posztolni. Az oldal üzemeltetői a Telexnek megerősítették, hogy az eddig használt fiókjuk a korábban bevezetett korlátozások után mára teljesen elérhetetlenné vált.

A letiltás oka minden bizonnyal gyűlöletbeszéd és erőszakra való felbujtás. A szerdai fővárosi tüntetésről ugyanis olyan kijelentéseket használva számoltak be, mint a „patkányok lázadása”, vagy „komcsi hiszti”. Azt, hogy miért patkányozzák le a tüntető diákokat, külön cikkben is megmagyarázták, de egy olyan poszt is megjelent a letiltott oldalon, amelyben azt követelték a rendőrségtől, hogy:

…vízágyuzza le a tetves diákokat és tanárokat, és tapossák is meg őket lovakkal, de ne felejtsék megkardlapozni a hátukat, és kérjük 5-6 méterről lövöldözzék fejbe őket könnygázzal, párat vigyenek be a kapukba és kínozzák meg őket, majd vetkőztessék meztelenre ezeket, és törjék el ujjaikat.

A lehetséges letiltás okairól a Vadhajtások szerkesztősége úgy nyilatkozott, külföldről koordinált szervezetek, kemény munkával érték el, hogy „Magyarország legaktívabb oldala” eltűnjön. Mint írták, először egy 30, utána egy 50, majd egy 90 százalékos korlátozást tettek Facebook-oldalunkra. Mára az oldalnak nem maradt elérése. Hozzátették, szerintük az oldal semmiféle szabályzatot nem sértett, teljesen megfelelt a közösségi alapelveknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik