Tech

Idegen objektum tapadt a Marson a NASA robotjára

Handout / JPL / Caltech / NASA / AFP
Handout / JPL / Caltech / NASA / AFP

Azonosítatlan tárgy ragadt a NASA robotizált marshelikopterére, az Ingenuityre – írja az IFLScience. Az űrhivatal közleménye szerint egy FOD (foreign object debris), azaz egy idegen objektumtörmelék tűnt fel a Navcam kamera felvételén a 33. repülés során.

A NASA nem bocsátkozott találgatásokba, hogy mi lehetett a tárgy, de kiemelték, hogy a korábbi manőverek során nem volt látható. A nejlonzacskóra emlékeztető objektum a 33. repülés elején bukkant fel, majd nagyjából félúton lehullott. Úgy tűnik, az űreszköz nem sérült.

A NASA bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A titokzatos tárgy az alábbi videón a kép jobb oldalán, felül látható.

NASA/JPL-Caltech

A becslések alapján a Mars felszínén több mint 7 tonna, az emberiség által hátrahagyott hulladék található. A szemetek többsége nehéz, és egy helyben maradt, a videón azonban egy látszólag kifejezetten könnyű törmelék szerepel. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az objektum azon ejtőernyő maradványa, amellyel az Ingenuityt szállító Perseverance landolt a vörös bolygón.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi is a megfigyelt FOD. A NASA kutatói remélhetőleg rövidesen választ adnak a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik