Tech

Orosz állampolgár lett Edward Snowden

AFP PHOTO / THE GUARDIAN
AFP PHOTO / THE GUARDIAN

Közel 10 évvel azután, hogy kirobbantotta az amerikai történelem legnagyobb megfigyelési botrányát, és külföldre menekült, Edward Snowden megkapta az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyintól — írja a Guardian. A 39 éves volt hírszerzési szakember azzal vált ismertté, hogy számos szigorúan titkos Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat széles körben megfigyelte emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az USA-ban és világszerte.

Snowden és az akkoriban terhes felesége 2020-ban folyamodott orosz állampolgárságért. Mint mondta, ennek egyszerű oka volt: nem akarták megkockáztatni, hogy a járványok évtizedében elszakadjanak egymástól. A koronavírus-járvány első évében meg is kapták a tartózkodási jogot, ezzel pedig megnyílt az út az állampolgárság megszerzéséhez. Végül a héten Vlagyimir Putyin orosz elnök 72 külföldi személy között Snowdennek is megadta a státuszt. Snowden erre reagálva azt írta:

Két év várakozás és közel tíz év száműzetés után egy kis stabilitás sokat számít nekem és a családomnak.

Putyin döntése után a közösségi médiában sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy a múlt héten bejelentett oroszországi mozgósítás érintheti-e a kémkedéssel vádolt Snowdent, tehát részt vehet-e ezt követően az ukrajnai invázióban. Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena azonban a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek elmondta: ügyfelét nem lehetett besorozni, mert korábban nem szolgált az orosz fegyveres erők kötelékében.

Nincs elnök, akitől megkapná a kegyelmet

Snowden története igencsak kalandosnak mondható: a megfigyelési botrány leleplezés után nemzetközi hajtóvadászat indult ellene. A szivárogtató előbb Hong Kongban, majd 2013-ban Oroszországban kötött ki, ahol végül menedékjogot is kapott. Az amerikai hatóságok és több amerikai elnök is kardoskodott a kiadatása mellett az elmúlt években, hogy Snowdent visszaküldjék az Egyesült Államokba, és kémkedési miatt bíróság elé állítsák.

Bár támogatói azzal védik Snowdent, hogy a szivárogtatás állampolgári érdek volt, a reveláció sokak szerint akadályozta az Egyesült Államok katonai és kémkedési műveleteit.

A korábbi CIA-alkalmazott többször is próbált kegyelemért folyamodni, azonban sem Barack Obama, sem pedig Donald Trump nem adta meg ezt neki. Utóbbi igen vegyesen fogalmazott Snowdenről: elnöksége előtt halálbüntetéssel fenyegette, és árulónak nevezte, ciklusa végén azonban már hajlott a kegyelemre, mert mint mondta, túl keményen büntetik őt a tetteiért. A kegyelem azonban végül elmaradt. Joe Biden eddig nem nyilatkozott a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik