Tech koronavírus

Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet

Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus, miután több országban is adatokat kezdtek gyűjteni a hatóságok a koronavírusos fertőzöttek mobiljain keresztül. Snowden szerint a kiterjedt adatgyűjtési módszereknek hosszútávú hatásai is lehetnek a civilekre.

A Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon közvetített videóinterjúban arról beszélt, hogy elméletben adott lesz rá a lehetőség, hogy a koronavírusos járvány alatt bevetett adatgyűjtési megoldásokat a krízis lecsengése után is alkalmazzák a hatóságok, azokkal viszaéljenek.

Öt évvel azután, hogy a koronavírus eltűnik, az adatok még mindig elérhetők lesznek számukra – és új felhasználási módokat fognak keresni. Tudják, hogy mit nézel az interneten, merre jár a telefonod, és most már a pulzusodat is. Mi történik akkor, ha ezeket elkezdik vegyíteni, majd egy mesterséges intelligenciának adják?”

– vetette fel a kérdést.

Ugyan egyelőre arról még nincs szó, hogy az amerikai hatóságok hozzáférést követelnének a viselhető kütyükön (például Apple Watch okosórákon) keresztül begyűjtött egészségügyi adatokhoz, más oszágokban már elkezdtek hasznosítani adatokat.

Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban már megállapodtak arról a kormányok a távközlési cégekkel, hogy anonim módon gyűjtött helyadatokkal hőtérképeket készítsenek az emberek mozgásáról, így láthatóvá válik, mely területek sűrűbbek. Izraelben egy szélsőségesebb példa említhető, mivel a kormány hírszerzői minden további nélkül hozzáférhetnek az állampolgárok mobiljainak adataihoz.

Dél-Koreában szöveges üzenetekben értesítik a lakosokat arról, ha kontaktusba léphettek egy koronavírusos fertőzöttel, akinek a nemét és korát is közlik. Szingapúrban a fertőzésgyanúsak mobilkészülékeinek helyadatait gyűjtik annak érdekében, hogy ellenőrizzék, merre járnak. Lengyelországban a karanténban tartózkodóknak egy kormányzati appon keresztül kell időközönként szelfiket küldeniük magukról, ezzel igazolva, hogy nem hagyták el lakhelyüket.

Pár napja pedig a szlovák kormány törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a mobilszolgáltatók adatait felhasználva nyomon követhessék a polgárok mozgását.

Hazatérne a lehallgatási botrány kirobbantója
De nem kér bocsánatot a titkos dokumentumok publikálásáért.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik