Tech

Van, amiben a Vodafone hálózata a legjobb itthon

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Európa egyik vezető független mobilhálózat-tesztelő és -értékelő cége, az umlaut tavasszal 21 napon keresztül mérte a magyar szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét. A felmérést több mint 5700 km-es mérési távon, az ország húsz nagyvárosában és úthálózatain végezték, amelyből kiderült, hogy a Vodafone Magyarország az ország vezető mobilhálózata hang- és adatszolgáltatások megbízhatósága terén – olvasható a cég közleményében.

A felmérés emellett arra is rámutatott, hogy a Vodafone kínálja a legsimább internetes böngészési és YouTube-ozási élményt a vizsgált városokban

A több évtizedes múlttal rendelkező német cég 5G és 4G mobil rádióhálózatokon vizsgálta a hazai operátorok hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét hazánk nagyvárosi és vidéki térségeiben. Az idén március és április közötti teszt több mint 5700 km-es mérési távon zajlott az ország 20 legnagyobb városában – Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém –, továbbá az ezeket összekötő úthálózatokon, amelyek összesen a magyar lakosság 36 százalékát fedik le.

Ezen felül 47 865 négyzetkilométeres területen tömeges adatgyűjtésen alapuló elemzést is végeztek, amely a kiépített területek közel 95, míg a lakosság 97 százalékát fedte le. A Vodafone az umlauttól 1000 pontból 911-et kapott az országos értékelés során. Ezen belül a hangszolgáltatások teljesítményére vonatkozó maximális 300 pontból 284-et, míg az adatszolgáltatásra vonatkozó maximális 450 pontból 399-et ért el a Vodafone. Ezen felül a legsimább böngészési-, és Youtube-ozási élmény is a szolgáltatóhoz kötődik itthon a felmérés szerint.

Szabó István, a Vodafone Magyarország műszaki hálózati vezérigazgató-helyettese elmondta, az elmúlt években stratégiai célként tűzték ki a bázisállomásaikon történő hálózati kapacitásbővítést a sebességnövelés érdekében. Hozzátette:

A kapacitásbővítés mellett növeltük a 4G-, és 5G-lefedettséget – részben a hatóság és az állami iránymutatás által is szorgalmazott 3G-kivezetés apropóján, részben pedig a jobb ügyfélélmény biztosítása érdekében. A közeljövőben pedig azokban a térségekben épülnek új bázisállomások, ahol korábban alacsonyabb volt a lefedettségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik