Tech

Így védheti meg a telefonján lévő adatokat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A legtöbb okostelefon-tulaj ma már biometrikus azonosítást használ feloldásként, ugyanis sokkal kényelmesebb, mint mintát rajzolgatni, vagy PIN-kódot pötyögni minden egyes alkalommal. Ennek azonban veszélye is van, ugyanis egy esetleges támadás esetén a tolvajnak elég az áldozat felé fordítani a képernyőt, vagy rátenni az ujját a telefonra, és már fel is oldotta a készüléket, írja a hvg.

Kapcsolódó
Pár gombnyomással kiderítheti, meddig bírja még a telefonja
Mutatunk pár egyszerű lépést a telefon akkumulátorának ellenőrzésére.

Az androidos mobilokon azonban ott van a Lezárás mód, amely jól jöhet vészhelyzet esetén. Ezt a Beállításokon belül a Zárolt képernyő menübe lépve, a Biztonsági zárolást kiválasztva tudjuk aktiválni. Itt először meg kell adni a PIN-kódot, majd aktívra kell állítani a a Lezárási beállítás mutatása feliratú kapcsolót. Ha esetleg veszélyes környéken sétál, vagy nagy tömegben, esetleg csak rossz megérzése van, nyomja meg hosszan a kikapcsolásra szolgáló gombot a mobilján, és válassza ki a Lezárási módot.

Ezzel ugyanis felülír minden biztonsági beállítást, és nem lehet majd biometrikus azonosítással feloldani a mobilját, csakis PIN-kód, nyitóminta vagy jelszó megadásával. 

Hasonló funkció egyébként az iPhone-okon is van, azonban az Apple funkciója sokkal inkább vészhelyzeti üzemmódnak nevezhető. Aktiválása esetén ugyanis a készülék nemcsak hatósági segélykérő hívást indít: SMS-ben értesíti az előre megadott kontaktszemélyt, elküldi neki aktuális tartózkodási helyét, és ennek esetleges változását is elküldi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik