Bajban a NASA kulcsfontosságú űrszondája

Megpördült, és túl sok energiát vett fel az akkumulátorából.
Kapcsolódó cikkek

Ismét a Hold meghódítására készül a NASA, ám az eddigi műveletek nem sok jóval kecsegtetnek. Több sikertelen kilövés után jelenleg szeptember 23-ra tervezik az első Artemis-rakéta kilövését, és ha minden jól megy, jövő májusban már asztronautákkal a fedélzetén tekintheti meg az égitestet az Artemis II, igaz landolás nélkül. Ezt követően 2024-re tervezik a Lunar Gateway űrállomás útnak indítását. Viszont most ez is veszélybe került.

Az űrállomás keringési pályáját feltérképezni hivatott apró, alig 25 kilós űrszondával, a CAPSTONE-nal (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) ugyanis komoly problémák adódtak – írja a Gizmodo. A NASA és a misszióban szintén résztvevő Advanced Space vállalat közölte:

a harmadik, szeptember 8-ai pályakorrekciós manővert követően a szonda váratlan bukfencezésbe kezdett, amelyet a korrekciós műszerek sem tudtak ellensúlyozni.

A hiba következtében egy teljes napra megszakadt a kapcsolat az eszközzel, a kommunikáció helyreálltával pedig aggasztó adatokat kaptak a tudósok. A rendszer ugyanis újraindította magát, így több energiát használt fel, mint amennyit a napelemei termelni tudtak. A NASA, a Deep Space és más partnerek összefogásával végül sikerült stabilizálni a helyzetet, és biztonsági üzemmódra kapcsolni a 30 millió dolláros (12 milliárd forintos) eszközt. Jelenleg a szakemberek azon dolgoznak, hogy teljesen megállítsák a forgást, hogy az eszköz megfelelően orientálni tudja napelemeit és feltölthesse akkumulátorait.

Az Advanced Space szóvivője elárulta, a kommunikációs probléma jelentősen javult, így a CAPSTONE energiaállapota elegendőnek tűnik ahhoz, hogy lehetővé tegye a meghajtórendszer folyamatos fűtését, amely korábban az üzemi hőmérséklet alá esett.

Kapcsolódó
A NASA megteszi az első lépést az újabb Holdra szállás felé
Egy mikrohullámú sütő méretű műholddal indíthatja el a NASA a következő Holdra szállást.

Szerencsére a helyzet relatíve stabilnak nevezhető, és nem is kell túlzottan sietni a helyreállítási eljárással, mivel a CAPSTONE hét tervezett pályakorrekciós manővere közül a negyedikre csak október közepén kerül majd sor. A harmadik pályakorrekció a gondok ellenére nagyjából a tervek szerint zajlott, így a CAPSTONE még mindig a megfelelő pályán van a Hold felé. Ezt a hivatalos menetrend szerint november 13-án kell elérnie a szondának. A mérnökök most a rendelkezésre álló adatok elemzésével határozzák meg a beavatkozás optimális időpontját.