Tech

Nem tolonganak a magyarok a 40 ezres támogatásért

Getty Images
Getty Images

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási terveit figyelembe véve indította el idén februárban mobilcsere-programját, melynek keretében eddig már több mint ötvenezer elavult mobiltelefont cseréltek modern, 4G- vagy 5G-képes eszközre – írja az NMHH friss közleményében.

Az eltelt hét hónapban az NMHH országos lefedettségű, 700 ponton elérhető támogatási programjának segítségével lecserélt telefonok közel hatvan százaléka a 3G-képes eszközöknél is korszerűtlenebb, 2G-képes mobiltelefon volt. 

A hatóság szerint a készülékcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál valósult meg, míg a vásárlások 30 százaléka a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában történt. Területi adatokat is közölt a hatóság: közel hatezren Budapesten vették igénybe a támogatást, a megyei rangsorban pedig Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár megyében éltek a legtöbben a kedvezményes készülékvásárlás lehetőségével.

A készülékcsere-program a jelenlegi, 50 ezer sikeres pályázattal nagyjából a keret felét merítethette ki, így várhatóan hamarabb fog lejárni a pályázati határidő (2023. március 31.), mint hogy az ötmilliárd forintos keretösszeg kimerül – teszi hozzá a hwsw. Mint arról korábban írtunk, a hírközlési hatóság idén februárban meghirdetett mobilkészülék-csere programja július közepétől sokak számára kedvezően újult meg: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit, a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot pedig 2022. április 30-ig hosszabbította meg a hatóság.

Kapcsolódó
Már csúcsmobilt is vehet a 3G-s telefonok után járó támogatásból
Az NMHH meghosszabbította a határidőt, és a keretösszeget is megduplázta.

Mint írják, a módosítást követően számottevően emelkedett a benyújtott igények száma mind a 3G-képes, mind a legkevésbé korszerű, 2G-képes mobiltelefonok cseréjére. A folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefont használókat érinti. Ahhoz ugyanis, hogy továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik