Tech

Macskakaki monitorozására is használnak már mesterséges intelligenciát

Getty Images
Getty Images

Olyan mesterséges intelligenciát készített egy szoftverfejlesztő, ami naplózza macskája vécézési szokásait – írja a Gizmodo. A programot mintegy két éven keresztül tervezte a youtuber, aki a gépi tanulási rendszer megalkotásához érzékelőket, infravörös kamerát, egy Raspberry Pi-t és körülbelül 50 ezer képet használt macskája vécézéséről.

Az Estefanni néven ismert youtuber a napokban tette közzé az erről szóló videót a csatornáján. Mint mondja, azután fogalmazódott meg benne a rendszer megalkotásának gondolata, hogy megtudta: macskája műanyagot evett. Ezért a gazda szeretett volna egy olyan módszert, amellyel nyomon követheti macskája vécézési rendszerét, hogy könnyebben megtudja, székrekedése van-e vagy sem.

A hatperces videóban a hölgy elmondta, a projektet egy Python program megírásával kezdte, majd érzékelőket helyezett az alomtálca fölé, hogy lássa, mikor megy a macska a mosdóba. Csakhogy nem Teddy az egyetlen, aki használja a tálat, ugyanis egy Luna nevű macska is van a háztartásban. Megkülönböztetésük végett a szoftverfejlesztő leprogramozott egy képkészítő rendszert is, ezt követően pedig egy infravörös fényekkel felszerelt kamerát irányított az alomtálcára.

Így több ezer képet készített a macskák kakilásáról, amelyeket betáplálta egy gépi tanulási rendszerbe, hogy az különbséget tegyen Teddy és Luna között.

Az utolsó nehézséget az jelentette, hogy eldöntsék, éppen nagy vagy kis dolgát végzi-e az állat. A videós emiatt egy olyan weboldalhoz fordult, amely képeket küld egy szerverre, amely az adatok alapján jóslatokat készít, például hogy Teddy mennyi időt töltött az alomnál. A szerver ezután elküldi a macskatulajdonosnak a becslését, hogy milyen célból használta a cica a mosdót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik