Zajos fotóinkat mentené meg a Google kísérleti projektje

Éjszaka még mindig nem tudunk jó képet lőni okostelefonnal, de ez hamarosan megváltozhat.
Kapcsolódó cikkek

Az okostelefon kamerák technológiája rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kedvező, nappali fényviszonyok között a csúcskategóriás készülékek már megközelíthetik, vagy akár el is érhetik a fényképezőgépek minőségét, éjszaka viszont a legtöbb mobil elhasal, a képek többnyire még mindig rendkívül zajosak. Ezen változtathat most a Google Research nyílt forráskódú projektje – írja a TechCrunch.

A Neural Radiance Fields (NeRF) elnevezésű program úgy működik, hogy az adott tárgyról több képet készítünk, melyeket ezután a rendszer feldolgoz, és egybegyúr, így számos szögből meg tudjuk vizsgálni az adott kompozíciót. Mivel a projekt nyílt forráskódú, sokan elkezdtek tevékenykedni a fejlesztésén. Így jött létre a RawNeRF elnevezésű projekt, melynek lényege, hogy a sötétben készített fotókról eltünteti a digitális zajt.

Az algoritmusok nyers képadatokon futnak, és mesterséges intelligencia segítségével kitalálják, hogyan kellett volna kinéznie a felvételeknek a képalkotó érzékelők által generált zaj nélkül. Emellett továbbra is megvan a lehetőségünk, hogy több szögből tekintsük meg a képet. Természetesen így sem fogunk stúdió minőségű képeket kapni, de a technológia szignifikáns javulást jelent a szerkesztetlen fotókhoz képest. A RawNeRF jelenleg kísérleti fázisban van, és egyelőre nem tudni, beépítik-e majd a végleges projektbe.