Tech

Nemzetbiztonsági kockázat lehet a Twitter

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Twitternek komoly biztonsági problémái vannak, amelyek veszélyt jelentenek saját felhasználóinak személyes adataira, a vállalat részvényeseire, a nemzetbiztonságra és a demokráciára – derül ki a kizárólag a CNN és a The Washington Post által megszerzett bejelentésekből. Az információkat a két portálnak Peiter „Mudge” Zatko, a Twitter korábbi biztonsági vezetője szivárogtatta.

Zatko azt is állítja, hogy a Twitter vezetése félrevezette saját igazgatótanácsát és a kormányzati szabályozó hatóságokat a biztonsági résekkel kapcsolatban, köztük olyanokkal, amelyek állítólag

utat nyithatnak külföldi kémkedésnek vagy manipulációnak, hackelésnek és dezinformációs kampányoknak.

A volt biztonsági vezető azt is állítja, hogy a Twitter nem törli megfelelően a felhasználók adatait, miután azok törölték a fiókjukat, bizonyos esetekben azért, mert a cég elvesztette az információ nyomát, és félrevezette a szabályozó hatóságokat azzal kapcsolatban, hogy törli-e az adatokat tulajdonképpen, ahogyan azt egyébként köteles. A Twitter vezetőinek pedig állítólag nincs elegendő erőforrása ahhoz, hogy teljes mértékben felmérjék a platformon lévő botok valós számát, és valójában nem is nagyon motiválták őket erre. A botok a közelmúltban központi szerepet játszottak Elon Musk azon próbálkozásaiban, hogy kihátráljon egy 44 milliárd dolláros üzletből a cég megvásárlására.

Kapcsolódó
150 millió dollárra büntették a Twittert
Jogtalanul használta fel a felhasználók e-mail címeit és telefonszámát.

A múlt hónapban az amerikai kongresszusnak és a szövetségi ügynökségeknek elküldött dokumentum egy kaotikus és meggondolatlan környezetet fest egy rosszul irányított vállalatnál, amely megfelelő felügyelet nélkül túl sok munkatársnak enged hozzáférést a platform központi vezérlőelemeihez és a legérzékenyebb információkhoz. Azt is állítja, hogy a cég vezető tisztségviselői közül néhányan megpróbálták elfedni a Twitter súlyos sebezhetőségét, és

egy vagy több jelenlegi alkalmazott külföldi hírszerző szolgálatnál dolgozik.

Zatkot januárban menesztette a Twitter, a cég szerint rossz teljesítmény miatt. Zatko szerint ő megpróbálta jelezni a biztonsági hiányosságokat a Twitter igazgatótanácsában, és segíteni próbált kijavítani az évek óta tartó technikai hiányosságokat és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal kötött korábbi adatvédelmi megállapodás állítólagos be nem tartását. Zatkót a Whistleblower Aid képviseli, ugyanaz a csoport, amely a Facebook szivárogtatóját, Frances Haugent is képviselte.

A Twitter egyik szóvivője a CNN-nek egy közleményben azt mondta, hogy a biztonság és az adatvédelem régóta prioritást élvez a vállalat számára. A vállalat eszközöket biztosít a felhasználók számára az adatvédelem, a hirdetések célzása és az adatmegosztás szabályozására, valamint belső munkafolyamatokat hozott létre annak biztosítására, hogy a felhasználók tudják: amikor megszüntetik fiókjukat, a Twitter deaktiválja azokat, és elindítja a törlési folyamatot – írja a közlemény. A Twitter nem volt hajlandó megmondani, hogy jellemzően sikeresen befejezi-e ezt a folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik