Tech

Rendszertisztító alkalmazásnak álcázták a veszélyes programokat

Harun Özalp / ANADOLU AGENCY via AFP
Harun Özalp / ANADOLU AGENCY via AFP

Hétmillióan töltöttek le rendszertisztító alkalmazásnak álcázott kártevő programokat a Play Store-ból, derül ki a McAfee kiberbiztonsági vállalat jelentéséből. A Bleeping Computer beszámolója szerint az alkalmazások adware-t tartalmaznak, és olyan kéretlen reklámokkal árasztják el a gyanútlan felhasználók mobilját, amelyek bevételhez juttatják az üzemeltetőket.

Figyelmeztettek, az alkalmazások eltávolítása sem egyszerű, ugyanis az appok rejtőzködnek az áldozat készülékén, folyamatosan változtatják az ikonjukat és a nevüket. A McAfee Labs videója szerint megesett, hogy a Beállításoknak vagy magának a Play Store-nak álcázták magukat. Az adware alkalmazások ráadásul visszaélnek a Android Contact Provider komponensével is, amely lehetővé teszi számukra, hogy adatokat továbbítsanak a készülék és az online szolgáltatások között.

A kutatók szerint a felhasználóknak a telepítés után el sem kell indítania a szoftvereket ahhoz, hogy hirdetések jelenjenek meg, mivel a reklámprogramok automatikusan akcióba tudnak lendülni. Az elterjedésükhöz az is hozzájárult, hogy komoly facebookos reklámkampányt indítottak korábban – a promótált alkalmazások pozitívumaiból azonban semmi sem igaz.

A legtöbb érintettet Dél-Koreában, Japánban és Brazíliában találták, de a kutatók figyelmeztettek: a reklámprogram globálisan is problémát jelenthet. Az appok már nem elérhetők a Google Play Store-ban, azonban azoknak, akik letöltötték, manuálisan kell eltávolítania a mobiljukról. Amennyiben az alábbi listából bármelyik alkalmazás a készülékén végezte, azonnal próbálja meg felkutatni és törölni:

 1. Junk Cleaner, cn.junk.clean.plp, több mint 1M letöltés.
 2. EasyCleaner, com.easy.clean.ipz, 100K+ letöltés
 3. Power Doctor, com.power.doctor.mnb, 500K+ letöltés
 4. Super Clean, com.super.clean.zaz, 500K+ letöltés
 5. Full Clean -Cache tisztítása, org.stemp.fll.clean, 1M+ letöltés
 6. Fingertip Cleaner, com.fingertip.clean.cvb, 500K+ letöltés
 7. Gyorstisztító, org.qck.cle.oyo, 1M+ letöltés
 8. Keep Clean, org.clean.sys.lunch, több mint 1M letöltés
 9. Windy Clean, in.phone.clean.www, több mint 500K letöltés
 10. Carpet Clean, og.crp.cln.zda, 100K+ letöltés
 11. Cool Clean, syn.clean.cool.zbc, 500K+ letöltések
 12. Strong Clean, in.memory.sys.clean, 500K+ letöltés
 13. Meteor Clean, org.ssl.wind.clean, 100K+ letöltés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik