Tech

Könnyű célpontok az iskolák a zsarolóvírusoknak

Getty Images
Getty Images

Jövedelmező célpontok az oktatási intézmények, ha zsarolóvírusról van szó, mivel nincs erős kiberbiztonsági védelmük, a tárolt személyes adatok pedig aranybányát jelentenek – írja a HWSW.

A Sophos biztonsági cég friss jelentése szerint az oktatási intézményeket egyre gyakrabban célozzák a zsarolók: 2021-ben 60 százalékuk szenvedett el ransomware-támadást, szemben a 2020-as 44 százalékkal. Az adattitkosítási ráta ezeknél az intézményeknél a legmagasabb (73%) más szektorokkal összehasonlítva (65%), és a visszaállítási idő is ebben a szegmensben a leghosszabb. 7 százaléknak legalább 3 hónapra volt szüksége a helyreálláshoz, ez az arány közel duplája más szektorok átlagos idejének (4%).

Az oktatási intézmények csupán 2 százaléka szerezte vissza az összes titkosított adatát a váltságdíj kifizetését követően, és ebben az esetben is csak a titkosított adatok 62 százaléka volt visszaállítható. Különösen a felsőoktatási intézmények jelentették a leghosszabb helyreállítási időt a zsarolóvírus kapcsán. 40% azt mondta, hogy legalább egy hónap szükséges a helyreállításhoz (más szektoroknál 20%), 9% pedig 3-tól 6 hónapig terjedő időről számolt be.

Az oktatási intézményeknél a legmagasabb a kiberbiztosítási kifizetési arány is a zsarolóvírus kárigényeknél (felsőoktatás: 100%, alapfokú oktatás: 99%). Összességében viszont ebben az ágazatban az egyik legalacsonyabb a zsarolóvírusok elleni kiberbiztosítás aránya (78%, a többi ágazat 83%-ával szemben).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik