Tech

Ha erre odafigyelünk, nagyban csökkenthetjük a rezsinket

Getty Images
Getty Images

A kormány rezsicsökkentés csökkentéséről szóló bejelentése után az emberek többsége elkezdte áttanulmányozni az áram-, illetve gázfogyasztását. A döntés sokak energiafogyasztási szokásait megváltoztathatja majd, amelynek már most is látszanak a jelei: a napelemek iránt nőtt, míg például a légkondícionáló berendezések iránt csökkent a kereslet. A Gorenje közleménye szerint pedig várhatóan tudatosabb háztartásigép-használatot is hozhat lakossági szinten az energiavészhelyzet.

Simon Anikó, a vállalat magyarországi marketingvezetője szerint a jövőben kulcsfontosságú lehet, hogy milyen állapotban vannak a háztartási gépeink, hiszen egy 15 éves vagy annál idősebb készülék akár meg is háromszorozhatja a fogyasztást. Ha mindezen szeretnénk faragni, akkor érdemes lehet megismerkedni a gépeket kategorizáló energiacímkék jelentésével. A tavaly bevezetett új energiacímke-rendszer egy új kategorizálást hozott, melynek lényege, hogy egy sokkal átláthatóbb skála jelöli a gépek ökológiai lábnyomát. Ez a fogyasztóknak egyrészt segítség a környezettudatosabb választásban, augusztustól pedig a spóroláshoz is hozzájárulhat.

Mi változott?

Az egyik legnagyobb változás, hogy eltűntek a pluszjelek, például az A+++ energiabesorolás. 2021. március 1-jétől az osztályokat csak betűvel jelölik egy A-tól G-ig terjedő skálán. Az A osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, tehát ezek a termékek a legenergiatakarékosabbak. A G. osztályú készülékek fogyasztják a legtöbb energiát.

Az EIU elemzése szerint 2016 és 2020 között az Európai Unióban 71 százalékkal nőttek a fenntartható árukra vonatkozó Google-keresések. Eszerint például egy mosógép vásárlásakor az energiatakarékosság egyre gyakrabban szerepel a fogyasztók prioritásai között. A Gorenje tavalyi felmérése szerint azonban a magyar fogyasztók nagy része egyelőre ár alapján választ, holott hosszú távon érdemes energiahatékony készülékbe fektetni, ha csökkenteni szeretnénk a rezsiszámlát.

Kapcsolódó
Így spórolhatom meg a havi áramfogyasztásom 10 százalékát
Lehet-e számottevően spórolni azzal, ha kihúzzuk a kütyüket, és nem hagyjuk őket készenléti állapotban?

Nehezen értelmezzük a címkéket

Habár a 2021-ben bevezetett címkék fogadtatása pozitív volt, az értelmezés már annál nehezebben ment: a Gorenje tavalyi kutatása rámutatott, hogy minden ötödik vásárló bizonytalan abban, hogy mit jelentenek a jelölések. Simon Anikó úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy sokan még mindig a megszokott rendszer alapján próbálják értelmezni az új energiaosztályokat, így mondjuk egy B jelölésű gépet közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélnek, holott az új rendszerben az egy sokkal takarékosabb modellt jelölhet, mint a korábbi A+++ jelzés.

Az új besorolás az összes termékkategória standardizálását lehetővé tette, a mosógépek esetében például az energiafogyasztás mellett az éves vízfogyasztásra, kapacitásra, vagy a centrifugálási hatékonyságra vonatkozóan is találhatunk rajtuk információt.

Mindez sokat segíthet majd a takarékoskodásban, hiszen az MVM számításai szerint egy heti mosásra egy négytagú család esetében 10 kilowattóra áramhasználattal kell számolni. A közleményben kiemelik, hogy a vásárlóknak a címkék mellett a gépek élettartamáról és szervízlehetőségekről is érdemes többet tájékozódniuk. Ezek a jövőben felértékelődhetnek, hiszen az internet alapú okoseszközök óriási áttörést hozhatnak a szervízdiagnosztikában. Egy-egy esetleges meghibásodásnál ugyanis bizonyos készülékek automatikusan jelet küldenek a szervízközpont felé, így a szakemberek akár már a szükséges alkatrészekkel tudnak érkezni a helyszínre a javításkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik