Tech

Kínában így tesztelik, ki mennyire lojális az állampárthoz

Getty Images
Getty Images

Kínai kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy gondolatolvasó mesterséges intelligenciát, amely képes mérni a polgárok lojalitását a Kínai Kommunista Párthoz, írja a Bussines Insider. Az ázsiai ország egyik legnépszerűbb közösségi oldalán, a Weibón terjedő – mára törölt – videóban az Átfogó Nemzeti Tudományos Központ munkatársai azt állították, hogy a szoftver az arckifejezések és az agyhullámok elemzésével képes mérni a párttagok reakcióit a politikai oktatásra.

A kínai Hefeiben található központ kutatói szerint az eredményeket arra lehet felhasználni, hogy „még szilárdabban és elszántabban támogassák a pártot, valamint hallgassanak a pártra, és kövessék a pártot.”

A bejegyzést a kínai állampolgárok közfelháborodásának hatására később eltávolították az oldalról. Dr. Lance B. Eliot, mesterséges intelligencia és gépi tanulás szakértő szerint a kutatási tanulmány részleteinek ismerete nélkül lehetetlen bizonyítani az intézet állításainak helyességét. A Forbes oldalán megjelent írása szerint nem ez az első alkalom, hogy az agyhullámok letapogatásának képességét emberi alanyokon alkalmazták egy kutatás során. „Azonban amikor egy ilyen technológiát kormányzati célokra használnak, azzal átlépnek egy vörös vonalat” – írta.

A kínai kormányt többször érte már támadás amiatt, hogy technológiáját saját polgárai és az országban élő vallási és etnikai kisebbségek monitorozására használja. Tavaly év végén az amerikai kereskedelmi minisztérium például több kínai intézetet is szankcionált, mert részt vettek olyan biotechnológiai fejlesztésekben, amelyek során állítólag agyvezérlő fegyvereket készítettek. Gina M. Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a szankciókat bejelentő sajtóközleményben azt írta:

A biotechnológia és az orvosi innováció tudományos kutatása életeket menthet, azonban a Kínai Népköztársaság ezeket a technológiákat arra használja, hogy népének ellenőrzését és az etnikai és vallási kisebbségi csoportok tagjainak elnyomását folytassa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik