Tech

Európa hamarosan önellátó lehet chipgyártásban

Getty Images
Getty Images

Az STMicroelectronics és a GlobalFoundries chipgyártó vállalat bejelentette, félvezetőgyárat épít állami támogatással Franciaországban, az olasz és a svájci határ közelében, írja az MTI. A hivatalos közleményből nem derül ki a beruházás összege, azonban egy, az ügyet ismerő személy szerint 5,7 milliárd dollár körül lehet a teljes költség, ami 2300 milliárd forintnak felel meg.

Emmanuel Macron hivatala később közölte, a francia elnök meg fogja látogatni a gyár tervezett helyszínét, és megerősítették, hogy a beruházás tényleges költsége több mint 5,7 milliárdos lesz, azonban a pénznemet nem nevezték meg.

Az elsősorban az autóiparban, a dolgok internetén (internet of things) működő eszközökben és a mobilalkalmazásokban használt 18 nanométeres technológiával dolgozó üzem az STM meglévő crolles-i telephelyének szomszédságában épül majd fel és a tervek szerint 2026-ra éri el a teljes kapacitását: évente 620 ezer szilíciumkorong előállítását. Az új gyár nagyjából ezer új munkahelyet teremthet, és segíthet elérni az STMicrónak azt a célját, hogy 20 milliárd dollár fölé növelje bevételeit.

Jean-Marc Chery, az STMicroelectronics vezérigazgatója azt mondta:

Nagyobb kapacitással fogjuk támogatni európai és globális ügyfeleinket a digitalizációra és a szén-dioxid-mentesítésre való áttérésben.

Az Európai Bizottság az év elején az európai chipekről szóló törvény részeként enyhítette az innovatív félvezetőgyártó üzemek finanszírozási szabályait, ezzel elősegítve, hogy a blokk 2030-ra megduplázza globális piaci részesedését 20 százalékra. Az Egyesült Államok és az Európai Unió több milliárdos állami támogatással ösztönzi a chipgyárait, hogy csökkentse az ázsiai beszállítóktól való függőséget, és enyhítse a globális chiphiányt, amely az autógyártók és más technológiai cégek számára is nagy károkat okozott.

JULIAN STRATENSCHULTE / DPA via AFP

Idén márciusban az Intel egy 88 milliárd dolláros európai beruházás terveit ismertette, melyben Németországot választotta a hatalmas új chipgyártó komplexum helyszínéül.

A vállalat emellett tudatta, Franciaországban tervezi új európai kutatási központjának felépítését, amely ezer új csúcstechnológiás munkahelyet teremthet majd. Az Intel telephelyén a legújabb 2 nanométeres chipek készülnek majd, amelyek viszonylag újabbak, mint az STM-GlobalFoundries projekt.

A chipgyártók 2020 vége óta óriási keresletet tapasztalnak, ami az MTI szerint az otthoni munkavégzéssel is kapcsolatba hozható. Ez a készülékek eladásának megugrását eredményezte, ami viszont más iparágak, például az autóipar és a távközlési szolgáltatók esetében komoly ellátási nehézségekhez vezetett. A Gartner és más kutatócégek szerint a PC- és okostelefon-eladások még ebben az évben csökkenni fognak, ami számos iparágban enyhíti majd a chipek hiányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik