Tech

Kétéves sorozatot szakított meg a Tesla

Christian Marquardt - Pool/Getty Images
Christian Marquardt - Pool/Getty Images

Közel 18 százalékkal kevesebb elektromos járművet értékesített a Tesla 2022 második negyedévben, mint előző negyedévben. Két éven belül ez az első alkalom, hogy Elon Musk autós cégének eladásai egymás utáni két negyedévben is csökkentek, közölte a TechCrunch.

A Tesla a második negyedévben 254 695 elektromos járművet szállított ki világszerte, ami nagyjából 56 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedéves 310 048 darabos adat. Hasonló mértékű, több mint 15 százalékos visszaesés volt tapasztalható a gyártásban is:

összesen 258,6 ezer darabot gyártott le a cég a negyedévben, az előző periódusban elkészített 305,4 ezer autóhoz képest.

A visszaesésben komoly szerepet játszott az ellátási láncok akadozása, amely az összes autóipari szereplőt megviseli. Emellett a Teslát különösen érzékenyen érintették a koronavírus-járvány következtében elrendelt kínai lezárások is. A kínai vezetés döntése nyomán ugyanis a Teslának márciusban többször is be kellett zárnia a sanghaji gyárát a koronavírussal kapcsolatos esetek növekvő száma miatt. Emellett szintén az év első felében nyílt meg a vállalat berlini és austini gyára is, ami kezdetben komoly kihívást jelenthetett Musk cégének.

Itt azonban nem áll meg a sor, ugyanis a világ leggazdagabb embere június elején azt mondta a vezetőknek, hogy rendkívül rossz megérzése van a gazdasággal kapcsolatban, ezért az elektromos autókat gyártó cégnél az alkalmazottak mintegy 10 százalékát el kell bocsátani. Ennek ellenére a Tesla szerint 2022 júniusa volt a Tesla történetének legmagasabb járműgyártási hónapja. A vállalat közléséből kiderül, hogy az elmúlt két év más negyedéveihez hasonlóan a legyártott és leszállított járművek többsége a Model 3 és a Model Y volt. Emellett mindössze 16 411 darabot adtak el a régebbi Model S és Model X járművekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik