Tech

Beperelték a Teslát a kirúgott alkalmazottak

Patrick Pleul/picture alliance / Getty Images
Patrick Pleul/picture alliance / Getty Images

Beperelte a Teslát a nevadai Sparks városában működő gigagyár két korábbi alkalmazottja, közölte a Reuters. Keresetükben azt állítják, hogy a vállalat megsértette a tömeges elbocsátásokról szóló szövetségi törvényt, amely magába foglalja, hogy a dolgozókat 60 nappal a munkaviszony felbontása előtt értesíteni kell annak híréről. A panasz szerint azonban a Tesla egyszerűen azt közölte, a felmondás azonnali hatállyal életbe lép.

A nevadai gyárból a hírek szerint több mint 500 dolgozót bocsátottak el. Ezért csoportos keresetet nyújtanak be minden májusban vagy júniusban, előzetes értesítés nélkül elbocsátott amerikai Tesla-alkalmazott nevében. A perben érintett egyik munkavállaló, John Lynch elmondta, hogy június 10-én kapott hírt arról, hogy azonnali hatállyal felmondtak neki. Ráadásul a Tesla csak egy hét végkielégítést ajánlott fel néhány dolgozónak. A volt munkavállalók jogi képviselője, Shannon Liss-Riordan sürgősségi indítványt készít elő annak érdekében, hogy megakadályozza a dolgozók egy hétnyi végkielégítés utáni elbocsátását.

A per hírét Elon Musk a CNBC-nek küldött e-mailben úgy kommentálta, hogy a per jelentéktelen, és csak azért van hírértéke, mert a Tesláról szól.

Kiemelte, 10 százalékkal csökkentik a fizetett alkalmazottak számát, ,míg az órabéres munkaerő létszáma növekszik. „A Tesla alkalmazottainak mintegy kétharmadát teszik ki a fizetett dolgozók, így az elbocsátások összesen a dolgozók mintegy 3,5 százalékát érintik” – mondta.

Mint arról korábban beszámoltunk, Musk a hónap elején jelentette be, hogy 10 százalékos létszámcsökkentést terveznek a cégnél, mondván, a milliárdosnak „szuper rossz megérzése” van a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatban. Beszámolók szerint a Tesla több ezer dolgozójának mondott fel az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik