Tech

Ezek a világ legnépszerűbb játékkonzoljai

Getty Images
Getty Images

Napjainkban nincs egyszerű dolga az embernek, ha új konzolhoz akar jutni, ugyanis a chiphiány miatt még idén is akadozik a 2020 novemberében megjelent Playstation 5 ellátása világszerte. Hamarosan pedig már az sem biztos, hogy sorba fogunk állni az egyes gyártók újgenerációs termékeiért, tekintve hogy a Microsoft Cloud Gaming lehetőségének hála hamarosan konzol nélkül is tudunk majd játszani kedvenc játékainkkal a tévénken, laptopunkon, vagy akár monitorunkon.

Azonban nem mindig volt ekkora választási lehetőség a fogyasztók előtt, és egyes konzolok több tízmilliós, akár a százmilliót is meghaladó eladási számokat voltak képesek produkálni. Ezeket gyűjtötte most listába a GizChina, népszerűségi sorrendet felállítva a konzolok között.

PlayStation 2

A listát a PlayStation 2 vezeti, amelyből világszerte több mint 157,68 millió darabot adtak el. Ugyan a konzolt 2000-ben adták ki, egészen 2006-ig a polcokon maradt, ami igencsak hosszú életciklusnak volt tekinthető. Ebben pedig nagy szerepe volt a vállalat innovációjának, az úgynevezett Emotion Engine processzornak is, amelyet mind a fejlesztők, mind pedig a játékosok imádtak. A PS2 ilyen mértékű sikere főleg azért is kiemelkedő, mert konkurenciája is akadt bőven a piacon: az első Xbox konzol és a GameCube is ekkor lépett piacra, azonban előbbi csak 24,65 millió, míg utóbbi 21,74 millió példányt adott el világszerte. A világon egyedül Japánban tudták ledominálni a PlayStation 2-t, itt ugyanis több mint másfélmillióval több Switchet adtak el.

PlayStation 4

A második helyet is a Sony egyik konzolja szerezte meg, méghozzá a PlayStation 4. Ebből a 2013-2020 közötti időszakban a vállalatnak több mint 117 millió darabot sikerült eladnia. A portál szerint a PS4 sikere nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb Xbox One-t vettek az emberek, továbbá itt domborodott ki a két gyártó exkluzív tartalmai közötti különbség is, például a The Last of Us sikere nyomán.

Nintendo Switch

A listán a legfrissebb megjelenésű konzol a Nintendo 2017-ben piacra dobott Switch modellje, amelyből a megjelenés óta több mint 107,65 millió darabot sikerült eladni. A konzolról a Wii U csúfos bukása után senki nem gondolta volna, hogy sikert hozhat, azonban a cég tanult a hibájából, és egy olyan modellt bocsátott piacra, amely az összes rajongóját egyetlen konzol felé irányította. Maga az eszköz egyszerűen hordozható, és elsősorban nem a játékok technikai fejlettsége, hanem a játékélmény miatt veszik az emberek. Azonban hozzá kell tenni, hogy kis mérete ellenére nem beszélhetünk olcsó eszközről, ennek ellenére úgy tűnik, nem vette el a játékosok kedvét a vásárlástól.

A lista negyedik és ötödik helyén az első PlayStation konzol, valamint a Wii kapott helyet. Előbbi 102,4 millió, míg az interaktív sportjátékairól híres Wii eszköz 101,6 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. Meglepő mód még a PlayStation 3 is több eladott példánnyal büszkélkedhet, mint az Xbox bármelyik konzolja. Az Xbox 360-ból összesen 88,5 milliót, míg az Xbox One-ból mindössze 50 milliót adtak el világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik