Tech

Több millió felhasználót bukhat a Disney+

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Akár 20 millió előfizetőt is elveszíthet a Disney+ streamingszolgáltató, miután a héten elbuktak egy licitháborút, ami az indiai Premier League krikettbajnokság közvetítése jogairól szólt, írja a Bloomberg. A gazdasági szaklap szerint a globális előfizetők több mint egyharmada, mintegy 50 millió fő az Indiában és más dél-ázsiai országokban kínált Disney+ Hotstarból származik, melynek egyik kulcsa a krikettbajnokság közvetítési joga volt.

A portálnak nyilatkozó Media Partners Asia kutatócég igazgatója szerint az elbukott üzlet nagyban megnehezítheti az anyacég dolgát célkitűzéseik elérésében, vagyis abban, hogy 2024-re elérjék a 260 milliós előfizetői számot globálisan. A Disney+ egyébként hatalmas sikerként indult el 2019 novemberében globálisan, és már az első napon 10 millió előfizetőt gyűjtött. A legutóbbi számláláskor közel 138 millióval büszkélkedhetett a streaming, ami a mostani kelet-európai, többek közt magyarországi bővüléssel bizonyára sok százezerrel nőtt.

A licitháború azonban keresztbe tehet Bob Chapek vezérigazgató ambíciózus célkitűzéseinek. A Netflix-szel együtt ráadásul a Disney részvényei is bezuhantak idén, eddig mintegy 39 százalékos a visszaesés.

Az üzlet elbukása azonban nem valószínű, hogy pénzügyileg földre vinné a Disney-t. Az indiai Disney+ Hotstar előfizetői ugyanis átlagosan mindössze 76 centet fizetnek havonta a szolgáltatásért, míg az Egyesült Államokban 8 dollár a streaming alapdíja. Éves szinten tehát kevesebb mint 500 millió dolláros bevételt jelent számukra a dél-ázsiai streamingpiac. A streaming jogok elvesztése ráadásul a tévés közvetítési jogokat sem érinti, ami jó hír a Disney számára, hiszen mintegy 70 csatornája van az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik