Tech

Menekültválságról szóló álhírrel ijesztgetik az európaiakat

Davide Bonaldo / Controluce via AFP
Davide Bonaldo / Controluce via AFP

Napokon keresztül terjedt és sokakat pánikba ejtett a közösségi médiában egy álhír, amely szerint félmilliárd ember indult el Afrikából Európa felé. A hamisított képernyőfotó a New York Post lap stílusában készült, és az ENSZ nevével próbálta meg legitimálni az információt, hogy Afrika komplett lakosságának mintegy 40 százaléka indult meg Nyugat-Európába. A lap szóvivője az Associated Pressnek megerősítette, hogy a kép hamisítvány, és hogy a kiadvány soha nem közölte ezt a történetet.

A közösségi médiumok megkésve, de felléptek az álhírterjesztők ellen: a Facebook és a Twitter is hamis információként jelölte meg a bejegyzést, írja a Gizmodo. Előbbi platformon a főcím képe elmosódottan jelenik meg, arra figyelmeztetve, hogy ez „hamis információ, amelyet független tényellenőrzők ellenőriztek”. A Twitteren a kép zavartalanul látható, ami mellett az alábbi felirat olvasható: „Manipulált média”. A kép így is több ezer lájkot és több mint 600 retweetet gyűjtött csak a Twitteren, a kommentszekcióban pedig nem ritkán xenofób, menekültellenes üzenetek voltak olvashatók.

Az 500 milliós menekültszám egyébként is irreálisan magas, elnézve a jelenlegi migrációs trendeket. A szóban forgó szám azt jelentené, hogy az 1,3 milliárd lakossal rendelkező Afrika mintegy 40 százaléka indult meg Európába.

Másrészt pedig a megjelölt adat mintegy négy-ötszöröse a világ bármely pontjáról érkező menekültek számának. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az ukrajnai háborút követően a 2021. decemberi 89,3 millióról 2022 májusára 100 millióra nőtt ez a szám napjainkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik