Tech

Sorra tiltják a felhasználókat Trump szólásszabadságot hirdető közösségi oldaláról

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES via AFP
CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES via AFP

Sorra tiltja le a felhasználóit Donald Trump szólásszabadságot hirdető közösségi oldala, a februárban elindult Truth Social. A Variety szerint a moderátorok leginkább olyan profilokat tettek elérhetetlenné, amelyek a 2021. január 6-ai capitoliumi ostrommal kapcsolatosan indult csütörtöki kongresszusi meghallgatásról osztottak meg információkat.

Az egyik letiltott felhasználó, Travis Allen információbiztonsági elemző szerint a meghallgatásról közzétett bejegyzése után nem sokkal az az üzenet fogadta az oldalán, hogy „fiók felfüggesztve.” A Twitteren terjedő történetek között olyan is akadt, ahol egy felhasználó azt állította, egyből az első bejegyzését törölték a közösségi oldalon. A Truth Social tulajdonosa és üzemeltetője, a Trump Media & Technology Group képviselői nem válaszoltak a megkeresésre.

A közösségi oldal felhasználói feltételei között egyébként nem rejti véka alá, hogy tulajdonképpen bármely fiókat, bármilyen indoklás nélkül törölhet. A portál azonban hozzáteszi, a Twitter is hasonló feltételeket szab a felhasználóknak.

Fenntartjuk a jogot, hogy saját belátásunk szerint, értesítés és felelősségvállalás nélkül megtagadjuk a szolgáltatáshoz való hozzáférést bármely személytől, bármilyen okból vagy éppen ok nélkül… Saját belátásunk szerint bármikor, figyelmeztetés nélkül megszüntethetjük a szolgáltatás használatát vagy a szolgáltatásban való részvételét, vagy törölhetjük az Ön által közzétett bármely tartalmat vagy információt.

– olvasható a felhasználói feltételek között.

Mint ismert, a Twitter a 2021. január 6-i zavargást követő napokban tiltotta le véglegesen Trumpot az oldalról, miután attól tartottak, hogy az elnök további erőszakos cselekedetekre biztatja majd híveit. Trump tiltását az elnöki szék átadása után sem oldották fel, azonban Elon Musk a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlása után úgy nyilatkozott, visszacsinálná a korábbi elnök tiltását. Arról továbbra sincsenek pontos információk, hogy hány felhasználója is van Trump közösségi oldalának. A korábbi elnöknek jelenleg 3,2 millió követője van a Truth Socialon, amely messze elmarad a korábban a Twitteren összegyűjtött 88 milliótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik