Tech

Fejetlenséget okozott a Netflix próbálkozása a jelszómegosztás felszámolására

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Közel tíz évig tartó folyamatos felívelés után először vesztett előfizetőket idén a Netflix, amely jelentősen megrázta a vállalatot: részvényeik 30 százalékot zuhantak, melynek következtében létszámleépítésbe kezdtek, és az animációs sorozatok, illetve filmek gyártását is felfüggesztették. A Netflix emiatt azonnali lépésekre szánta el magát, és márciusban bejelentette, vissza fogják szorítani a nem egy háztartásban élő, mégis közös profillal rendelkező előfizetőket.

A rendszer tesztelése el is kezdődött három dél-amerikai országban: Peruban, Costa Ricában és Chilében. Az egyelőre csak próbaként futó projekt viszonylag egyszerű: a jelszavukat megosztó felhasználókra extra díjat ró ki, amennyiben nem egy háztartásban használjak a szolgáltatást. A Netflix szóvivője kiemelte, akik mégis meg akarják osztani a fiókjukat az otthonukon kívül élőkkel, régiónként eltérő, nagyjából két dolláros árért cserébe további felhasználókat adhatnak hozzá, írja a Gizmodo.

A Rest of World szerint az eddigi felhasználói reakciók többnyire negatívak az egyik tesztországban, Peruban. Voltak olyan felhasználók, akik az áremelkedés hatására egyből lemondták Netflix-előfizetésüket, míg mások arról számoltak be, hogy továbbra is probléma nélkül tudják megosztani jelszavaikat.

A portál hozzátette: a Netflix „háztartás” meghatározásának tisztázatlanságával és az ügyfelekre kivetett eltérő díjakkal összezavarták az előfizetőket, és a fogyasztóvédelmi szabályozó hatóságok fellépését is kockáztatják. Ennek ellenére a streamingóriás “progresszívnak” tartja a kísérletet, és közölték: eltérő verziókat tesztelnek Peruban, Cost Ricában és Chilében.

Egyes szakértők szerint a Netflix nem véletlenül választotta Közép- és Dél-Amerikát a projekt tesztelésére. Az Ampere Analysis globális médiaipari kutatócég szerint ugyanis a Netflix egy felhasználóra jutó bevétele itt a legalacsonyabb, ezekben a régiókban a legérzékenyebbek az árváltozásra. Paul Erickson, a Parks Associates cég streaming-piaci elemzője szerint a Netflix nem merte olyan nagy piacokon bevezetni a tesztüzemet, mint Brazíliában vagy Mexikóban, mert féltek attól, hogy tömegesen mondanák le előfizetésüket.

A három kisebb országban szerzett tapasztalatokat a streamingóriás minden bizonnyal fel fogja használni a jövőben a jelszómegosztás visszaszorítása érdekében. A program kiszélesítését év végéig kívánja meglépni a Netflix.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik