Tech

A jövőben akár egy mosollyal is fizethetünk a pénztárnál

Getty Images
Getty Images

Nem kell többé telefont vagy pénztárcát keresni, amikor tele van a kezünk – elég lesz egy rövid mosoly vagy kézmozdulat. Legalábbis ezt ígéri a Mastercard új biometrikus pénztárprogramja, ami a jövőben az arckép vagy ujjlenyomat segítségével gyorsíthatja fel a pénztárnál történő fizetést.

A program egy globális kezdeményezés részeként olyan technológiai keretrendszert jelent, ami a nagykereskedőktől a kisboltokig bármilyen méretű üzletben segít szabványokat létrehozni az új fizetési módokhoz. Ezekhez a szabványokhoz pedig bankok, kereskedők és technológiai szolgáltatók is csatlakozhatnak, így segítve a személyes adatok biztonságát és védelmét a biometrikus azonosítás során.

A Mastercard Biometrikus Pénztárprogram lehetőséget kínál a fogyasztóknak, hogy a boltban vagy otthonról – a kereskedői vagy a hitelesítési szolgáltató alkalmazáson keresztül – regisztrálhassanak biometrikus pénztári szolgáltatásra.

A regisztrációt követően a fogyasztók a pénztárnál egyszerűen csak megnézik a végösszeget, és a kamerába mosolyogva vagy egy leolvasóba integetve fizethetnek.

Az új megoldás a kereskedők számára is előnyös lehet: gyorsabb tranzakciós idő, rövidebb sorok, nagyobb higiénia, fokozott biztonság. A fizetési rendszer integrálható hűségprogramokkal és személyre szabott ajánlatokkal is, amelyek segítségével a fogyasztók megtalálhatják azokat a termékeket, amelyek a korábbi vásárlásaik alapján érdekelhetik őket.

A Mastercard többek között olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint az NEC, a Payface, az Aurus, a PaybyFace, a PopID és a Fujitsu Limited, hogy biztosítsa az ilyen és ehhez hasonló új lehetőségek bevezetését és elterjedését világszerte.

Az első pilot projekt Brazíliában, Sao Paulóban indul, ahol a Payface technológiáját öt St Marche szupermarketben alkalmazzák. Az ezeket a szupermarketeket felkereső fogyasztók a Payface alkalmazáson keresztül regisztrálhatják arcukat és fizetési adataikat, a regisztrációt követően pedig egyszerűen mosolyogva fizethetnek a pénztárnál kártya vagy mobileszköz nélkül. A jövőben a Közel-Keleten és Ázsiában tervezik hasonló kísérleti projektek elindítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik