Tech

Ilyen missziót tervez a NASA a Marsra

A NASA bemutatta első tervezett emberes Mars-missziójának fő céljait – írja a Space.com. Az elképzelés szerint a két űrhajós részvételével zajló felszíni küldetés 30 napig tartana. Az űrhivatal a lakosságot kérte fel véleményezésre.

A NASA a 2030-as évek végén vagy a 2040-es évek elején küldene asztronautákat a vörös bolygóra. A terv megvalósítása komoly gazdasági és technológiai kihívást okoz majd. Az űrhajó nagyjából 500 nap alatt érheti el az égitestet, ezen idő alatt a mikrogravitációs környezet komoly hatást gyakorolhat az asztronauták szervezetére. Ez megnehezítheti a legénység munkáját a Marson, ahol a gravitáció egyharmada a földinek.

Az egyik megoldást az jelentheti, ha az űrhajósok a küldetés alatt egy túlnyomásos roverben élnek. Kurt Vogel, a NASA űrépítészeti igazgatója szerint maximalizálni akarják a tudományos munkát, ezért hagynák, hogy a csapat egy járműben szokjon hozzá a körülményekhez, mielőtt felöltik űrruhájukat.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A küldetés terve még kezdeti, és sokat változhat. Egyelőre egy olyan hibrid meghajtású űrhajóban gondolkoznak, amely lakóhelyként is szolgál az út során.

A misszióban négy ember vehetne részt, közülük ketten léphetnének a bolygó felszínére.

A Marson mintegy 25 tonna utánpótlás és felszerelés várná az embereket, ezeket korábbi, robotizált küldetésekkel juttatnák el az égitestre.

A NASA fő emberes programja jelenleg az Artemis, melynek keretében több évtized után küldenének ismét asztronautákat a Holdra. Az első csapat a 2020-as évek második felében léphet az objektumra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik